Ratificirajte Konvenciju 190! #Ratify190

Sindikat novinara Hrvatske pridružuje se kampanji Međunarodne federacije novinara kojom se Dan žena obilježava promicanjem  Konvencije 190 o nasilju i uznemiravanju u svijetu rada  koju je prošle godine prihvatila Međunarodna organizacije rada.

Konvencija 190 inzistira na zaštiti radnika od nasilja. Nasilje u svijetu rada odnosi se na niz neprihvatljivih ponašanja, postupaka ili prijetnji, bilo pojedinačnih pojava ili ponavljanja, koji mogu rezultirati fizičkim, psihičkim, seksualnim nasiljem ili ekonomsku štetu, a uključuje i rodno utemeljeno uznemiravanje.
Konvencija se odnosi na sve radnike: one s bilo kakvim ugovorom o radu i bez njega; volontere, stažiste, naučnike, pripravnike, tražitelje posla.
Konvencija se primjenjuje na sve sektore i sredine: privatne i javne, formalne i neformalne, gradske i ruralne.
Nasilje protiv kojeg štiti Konvencija C190 odnosi se na svijet rada te se može događati na radnom mjestu, u javnim ili privatnim radnim prostorima, bilo gdje gdje se radnik nalazi a da je u tom trenutku plaćen za to da bude tamo, dok koristi stanku, dok putuje na mjesta povezana s poslom, dok poslovno komunicira, u smještaju kojeg je osigurao poslodavac.

Konvencija cilja donošenju zakonodavstva koje će regulirati i zabraniti nasilje i uznemiravanje u svijetu rada; osmišljavanju odgovarajućih mjera za prevenciju nasilja i uznemiravanja u svijetu rada te mjera za nadzor, zakonodavnu provedbu i sankciju.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Sindikat novinara Hrvatske uključuju se u kampanju za Konvenciju 190, jer se nadamo da će implementacija te Konvencije osigurati da nasilje i uznemiravanje novinarki i novinara postanu prošlost – i svaki medijski profesionalac, bilo da je fiksni zaposlenik ili slobodnjak, prihvaćenjem Konvencije 190 imat će alat da se zaštiti od zlostavljanja.

Vjerujemo da ova Konvencija može promijeniti živote!

I zato nam je potrebna i vaša pomoć, molim vas da nam pomognete da zajedno utječemo i na našu Vladu i na institiucije na EU razini da se pogura ratificiranje ove Konvencije.

Ako ste doživjeli nasilje na radnom mjestu, pošaljite nam fotografiju s rečenicom na engleskom jeziku koja opisuje doživljeno nasilje uz oznake #Ratify190 #IWD2020 #ItCanChangeLives #8March @IFJGlobal

Kao što je to napravila na naslovnoj fotografiji kolegica Chiara Bilić iz Glasa Istre koja je doživjela verbalno nasilje nakon običnog novinarskog pitanja. Podsjetimo načelnik Općine Tar Vabriga Nivio Stojnić je prostački i potpuno neprimjereno svojoj funkciji reagirao tijekom telefonskog razgovora nakon pitanja o imovinskoj kartici, što je tema o kojoj Glas Istre već duže vrijeme izvještava, Stojnić je novinarki Bilić rekao da “mu po..ši k…c”.

Konvencija 190 jedan je od alata u borbi protiv ovakvog nasilja zato vas pozivamo da se pridružite i zahtijevate i od hrvatske Vlade da ratificira ovu konvenciju.

#Ratify190

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!