Radnici New Yorkera prosvjedovali pod prozorom Anne Wintour

S porukama i transparentima ” Ne možeš jesti prestiž” “Bosses wear Prada, workers get nada” stotinjak radnika New Yorkera prosvjedovalo je ispred kuće poznate modne urednice Anne Wintour koja je ujedno i zaštitno lice i glavna urednica svih sadržaja publikacija Conde Nasta koji u svom vlasništu ima i New Yorker.

Nakon više od dvije godine pregovora s matičnom tvrtkom časopisa, Condé Nastom, više od 100 prosvjednika krenulo je u tihi blok u kojem živi Anna Wintour, javlja The New York Times. 

Mnogi od prosvjednika su redaktori i članovi uredništva New Yorkera koji su prije tri godine osnovali sindikat u toj novini. Među prosvjednika bili su i radnice i radnici dvaju drugih publikacija Condé Nasta sa sindikalnim udruživanjem – digitalnih publikacija Ars Technica i Pitchfork.

Genevieve Bormes, suradnica urednika naslovnica u New Yorkeru, rekla je da zarađuje 53.000 USD godišnje nakon što je više od pet godina radila u časopisu. Njezina je godišnja plaća bila 33.000 dolara kada je započela 2016., dodajući da su plaće koje magazin nudi radnicima pogodne samo za one koji imaju financijsko zaleđe iz drugih izvora.

“Ljudi iz različitih sredina ne mogu si priuštiti da ondje rade”, rekla je gospođa Bormes.

Prosvjed je rezultat naglog zaoštravanja dvogodišnje borbe zaposlenika New Yorkera s Condé Nastom oko plaća, zdravstvenih naknada i problema u radu.

Prema podacima sindikata, neki radnici New Yorkera zarađuju tek 42.000 američkih dolara godišnje. Sindikat traži osnovnu plaću od 60.000 američkih dolara za svoje članove.

U nedavnim pregovorima tvrtka je ponudila najniži iznos od 54.500 američkih dolara. Glasnogovornica Condé Nasta rekla je da je tvrtka postigla napredak u nedavnim pregovorima, dodajući: “Nadamo se da ćemo uskoro imati kolektivni ugovor kako bi stvarno povećane plaće našle put do naših zaposlenika koji su članovi sindikata.”

Solidarno podržavamo borbu radnika New Yorkera i drago nam je vidjeti kako radnici u jednoj zemlji koja je duboko ukorijenjena u kapitalistički način života shvaćaju važnost sindikalnog udruživanja.

Anna Wintour umjetničkom direktoricom Condé Nasta imenovana je 2013. godine, a savjetnicom za globalni sadržaj tvrtke 2019. Krajem 2020. godine postala je glavna direktorica za sadržaj i globalna direktorica ureda, pa je njezina zadnja u izdanjima Condéa Nasta, koji također uključuju Vanity Fair, na više od 30 tržišta izvan Sjedinjenih Država.

Postoji jedna publikacija Condé Nasta koju gospođa Wintour ne nadgleda: The New Yorker, koju urednik David Remnick vodi od 1998.

Gospođa Meade rekla je da je sindikat odabrao kvart gospođe Wintour jer je ona bila “opunomoćenik” Condéa Nasta. “Ono što se događa u The New Yorkeru ne događa se nužno u vakuumu”, rekla je.

Prosvjed je bio najdramatičnija akcija radnika Condé Nasta nakon što su radnici New Yorkera napustili posao na jedan dan u siječnju. U rujnu, kada su zaposlenici odbili raditi na godišnjem New Yorker Festivalu, senatorica Elizabeth Warren i zastupnica Alexandria Ocasio-Cortez odbile su sudjelovati na festivalu u znak solidarnosti s njima.

U ožujku su sindikalni radnici časopisa, zajedno sa sindikatima u Ars Technici i Pitchforku, izglasali odobrenje štrajka.

Foto: Shutterstock

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!