Radni sastanak sindikata o pregovorima za granski i nacionalni kolektivni u medijima

Sindikat novinara Hrvatske (SNH) u suradnji sa Sindikatom obrazovanja, medija i kulture (SOMK) te Sindikatom grafičara i medija (SGIM) nastavlja aktivnosti vezane uz pregovora za granski  i nacionalni kolektivni ugovor u medijima. Nastavno na dogovor oko inicijalnog sastanka s Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP-om), održan je još jedan radni sastanak gdje su predsjednici triju sindikata te drugi sindikalisti/kinje i članovi/ce HND-a razgovarali o ključnim problemima koji sve više opterećuju radnike i radnice u novinarstvu i medijima. Iako već i ptice na grani znaju da je egzistencijalna sigurnost radnika/ica i sigurno radno mjesto preduvjet za dobro obavljen posao, srozavanjem radničkih prava sve više smo suočeni s diskrepancijom u navedenom.

Vrlo je opasno za zdravlje demokracije i novinarstvo kao javno dobro da su novinari i medijski radnici pod prijetnjom od gubitka ili neimanja radnog mjesta ucijenjeni raditi i pisati pod pritiskom, bilo privatnih vlasnika medija ili pod utjecajem politike, kada se radi o javnim medijima. Iz navedenih razloga, Sindikat novinara Hrvatske će s drugim sindikatima i predstavnicima novinarske i medijske struke nastaviti poticati, lobirati i otvarati prostor za socijalni dijalog, u cilju potpisivanja granskog i nacionalnog kolektivnog ugovora, kako bi omogućili neovisan i profesionalan rad medijskih radnika/ca.

Na drugom radnom sastanku odlučeni su daljnji koraci za otvaranje pregovora s poslodavcima te drugim nadležnim institucijama. Također, u lipnju će bit održana „online“ radionica s vanjskim stručnjacima iz EU, a koji će reći više o dobrim iskustvima pregovora za granski i nacionalni kolektivni ugovor u medijima u drugim europskim zemljama.

 

Aktivnosti se provode uz financijsku podršku Europske unije i Europske federacije novinara, u sklopu projekta “Sindikati za pravedan oporavak”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!