Problematičan prekid emitiranja N1 uoči lokalnih izbora

Sindikat novinara Hrvatske (SNH) i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) izražavaju žaljenje zbog odluke teleoperatera A1 o otkazivanju usluge prijenosa televizije N1, čime će dijelu građana biti onemogućeno praćenje jednog od najkvalitetnijih i najutjecajnijih informativnih servisa u Hrvatskoj.

Osobito je problematično što se prekid emitiranja N1 kanala na platformi A1 događa uoči početka kampanje za lokalne izbore. HND i SNH ne mogu ulaziti u poslovne odnose dvaju dosadašnjih partnera, ali mogu upozoriti kako će zbog ovakve situacije građani biti ti kojima će biti uskraćena pravodobna i točna informacija.

Relevantni mediji preduvjet su svakog slobodnog društva, a ograničavanje pristupa informacijama u predizborno vrijeme i u uvjetima pandemije u kojoj je ograničena mogućnost izravnog obraćanja kandidata građanima, sužava prostor demokracije te otvara mogućnost za manipulacije i obmane. Smatramo kako bi država, ako uistinu želi biti predana zaštiti slobodnih medija, trebala zakonom onemogućiti da poslovno motivirane odluke ugroze javni interes na način kako se to dogodilo u slučaju televizije N1.

Za Sindikat novinara Hrvatske.,
Maja Sever, predsjednica SNH

Za Izvršni odbor HND-a,
Goran Gazdek, potpredsjednik HND-a
Branko Mijić, potpredsjednik HND-a

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!