Pro-fact konferencija u Zagrebu

Gong organizira međunarodnu konferenciju „Europske perspektive: Utjecaj dezinformacija na zdravlje demokracije i digitalno okruženje“ 19. svibnja od 10 do 14 sati u Velikoj dvorani Novinarskog doma (Perkovčeva 2) u Zagrebu. 
Na konferenciju dolazi niz stručnjaka i stručnjakinja iz Europske unije govoriti o utjecaju i širenju dezinformacija, regulaciji velikih digitalnih platformi poput Facebooka i Googlea, poziciji medija i novinarstva u ovim kriznim dobima. 
Na panelu “Reguliranje velikih tehnoloških platformi kao cjepivo protiv dezinformacija”, koji počinje u 10 sati, europski će eksperti i ekspertkinje predstaviti svoja jedinstvena iskustva i znanja uspješnih europskih praksi i metoda suprotstavljanja dezinformacijama. Isto tako, cilj diskusije je razgovarati o modelima reguliranja digitalnih platformi kao mjesta ekspanzije dezinformacijskih narativa, koji se mogu prelijevati iz online u offline svijet te su nerijetko opasni po zdravlje i sigurnost građana, ali i demokracije. Na panelu govore Lauri Tierala, programski direktor Europskog opservatorija za digitalne medije (EDMO), Dorota Głowacka, odvjetnica iz Panoptykon fundacije, Jan Penfrat, iz Europske mreže za digitalna prava (EDRi) te Marijana Grbeša, profesorica s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i Pro-fact.
Lauri Tierala može ponuditi perspektivu Europske unije za suzbijanje dezinformacija i napore koje ulažu kroz osnivanje nacionalnih hubova koji bi se borili protiv dezinformacija multidisciplinarnim pristupom. Također može govoriti o trendovima o dezinformacijama (lažne vijesti su sada sve o ratu u Ukrajini, pandemija je pala u drugi plan):
Dorota Głowacka, odvjetnica iz utjecajne poljske organizacije Panoptykon koja je izrazito vidljiva i prepoznata kao zagovarateljica progresivnih prijedloga o reguliranju big techa (FB, TW, IG, Google, Booking, Amazon, Zalando, itd.), sigurnosti na internetu i reguliranju političkog oglašavanja online (kampanje na FB-u, što se kod nas recimo uopće ne prati kako spada) na EU razini.
Jan Penfrat, stručnjak za EU digitalna prava iz EDRi-ja (velika mreža EU organizacija koje se bave digitalnim društvom) – bio je izuzetno aktivan prilikom zagovaranja progresivnog Zakona o digitalnim uslugama, odlično prepoznaje nove regulative koje će nastupiti za digitalni svijet od iduće godine za cijelu EU – od algoritama i dezinformacija do oglašavanja i e-trgovine.
Marijana Grbeša, profesorica na FPZG-u i istraživačica u Pro-Fact timu, upravo provela i predstavila rezultate svog istraživanja FB statusa koji su obilježeni kao dezinformativni, a k tome su bili viralni na spomenutoj društvenoj mreži. Sjajna sugovornica za govoriti o načinu funkcioniranja dezinformacijskog svemira na Facebooku i u medijima, kao i jezika i narativa kojim se širitelji dezinformacija služe.
Drugi panel:
Zdravlje demokracije izravno je vezano uz zdravlje medijskog ekosustava. Međutim rastući financijski i politički pritisak na medije, smanjena podrška novinarstvu od građanki, slabije praćenje medijskog sadržaja, rasprostranjenost dezinformacija na društvenim mrežama te naglasak na brzini objave sadržaja su ugrozili medijski ekosustav diljem cijele Europe, koji više ne može realizirati svoju ključnu ulogu pravovremenog, točnog i kontekstualiziranog informiranja građanki u demokratskom društvu. U diskusiji “Kako osnaživanjem medijskog ekosustava unaprijediti demokraciju?” od 11.30 sati, sudjeluju Maja Sever,  Sindikat novinara Hrvatske, Karina Stasiuk-Krajewska, Sveučilište društvenih znanosti Poljska (SWPS) i CEDMO hub, Ieva Ivanauskaitė, DIGIRES i Delfi.lt, Ana Brakus, Faktograf, Mato Brautović, Sveučilište u Dubrovniku te Dražen Hoffmann, Gong.
Karina i Ieva su predstavnice medijskih hubova za proučavanje i borbu protiv dezinformacija u svojim zemljama. Imaju izuzetno zanimljiva iskustva, koja imaju dodirnih točaka i s Hrvatskom. 
Konferencija, koja se organizira u okviru projekta „Pro-fact: Razotkrivanje COVID-19 dezinformacijskih narativa u Hrvatskoj istraživanjem, provjerom točnosti činjenica i edukacijom”, zamišljena je kao stručna rasprava europskih eksperata i ekspertkinja koje se bave temama dezinformacija, medija, medijske pismenosti, demokracije i tehnologije. Projekt istraživanjem, podizanjem svijesti i jačanjem kapaciteta sveobuhvatno pristupa društvenom, političkom i zdravstvenom problemu širenja dezinformacijskih kampanja. Provodi se u suradnji s Fakultetom političkih znanosti u Zagrebu, Sveučilištem u Dubrovniku, Faktograf.hr-om, Fakultetom elektrotehnike i računarstva te Hrvatskim novinarskim društvom (HND) i Sindikatom novinara Hrvatske (SNH).
Izvor: GONG

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!