Prijeti li mi SLAPP?

Strateške tužbe protiv javnog sudjelovanja (SLAPP) oblik su pravnog uznemiravanja s ciljem zastrašivanja i konačnog ušutkavanja onih koji govore o pitanjima koja su od političkog ili društvenog značaja.

Hrvatska nažalost prednjači u Europi po broju ovakvih tužbi. Prema podacima Hrvatskog novinarskog društva iz travnja ove godine na hrvatskim sudovima nalazi se najmanje 951 tužba protiv medija i novinara od kojih tužitelji potražuju gotovo 77,4 milijuna kuna.

Zato je Index on Censorship osmislio alat pomoću kojeg možete provjeriti može li se pravna prijetnja ili radnja s kojom se suočavate klasificirati kao SLAPP.

Ova je procjena namijenjena kao pomoćno sredstvo, a ne kao pravni savjet. Ako se vaši odgovori podudaraju s najčešćim obilježima SLAPP-a, veća je vjerojatnost da će vas na to alat i upozoriti.

Alatu za procjenu možete pristupiti OVDJE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031