Pridružujemo se borbi za zaštitu prava freelancera

Sindikat novinara Hrvatske uključio se u javnu raspravu na službenim stranicama Europske unije o opsegu primjene zakona o zaštiti tržišnog natjecanja kako bi se kroz kolektivne ugovore omogućilo poboljšanje radnih uvjeta – ne samo za zaposlenike, već i nekim okolnostima i za samostalne samostalne djelatnike, freelancere i samozaposlene. Javnu raspravu možete vidjeti na ovom linku https://bit.ly/2YCenzp i pozivamo vas da i vi, danas do ponoći, ostavite svoj komentar. Stav Sindikata novinara je da je potrebno osigurati uvjete da i samozaposleni i freelanceri svoja radna prava i naknade mogu zaštiti putem kolektivnog ugovora i sudjelovati u kolektivnom pregovaranju. Prenosimo komentar u cijelosti.
“Sindikat novinara Hrvatske (SNH) pozdravlja inicijativu za zakonodavstvo koje uključuje pravo kolektivnog pregovaranja samozaposlenih. Naš sindikat predstavlja novinare iz svih medija i aktivno pokušavamo uključiti u naše aktivnosti freelencere i samozaposlene novinare kako bismo poboljšali njihov položaj. A zaštita njihovih prava nije na zadovoljavajućoj razini. Mnogi slobodni novinari ne mogu živjeti od svojih naknada, dakle ne mogu živjeti od svojega rada iako su mahom visokoobrazovani profesionalci, no teško mogu dostići naknadu i zaštitu radnih prava poput kolega koji su zaposleni u medijskim kućama. Sindikat novinara svojim aktivnostima pokušava upozoriti na taj nesrazmjer i pomoći u borbi za poštene naknade i jednake plaće, ali pravila tržišnog natjecanja dominiraju nad pravima iz radnog odnosa, na štetu freelancera i samozaposlenih. U većini zemalja freelanceri i samozaposleni novinari dijele sličan problem, a taj problem tišti i kolegice i kolege u Hrvatskoj – za njih se, naime, primjenjuju pravila za poduzetnike, a ne za radnike, time su zakinuti za niz zaštitnih odredbi koju jamči kolektivni ugovor i mogućnost da kolektivnim pregovaranjem poboljšaju zaštitu svojih prava, podignu kvalitetu rada i prihoda, te naknada. Covid kriza pokazala je koliko su ugroženi slobodni i samozaposleni novinari jer su najteže stradali u ekonomskoj krizi koja je pogodila svijet uslijed pandemije, te je dodatno naglašena potreba rješavanja ovog pitanja.
U našem, medijskom sektoru sve više kolegica i kolega moraju raditi kao freelanceri ili samozaposleni, jer poslodavcu odgovara takav dogovor, no to ih isključuje iz procesa kolektivnog pregovaranja. Smatramo da je važno definirati jasna rješenja koja ne ostavljaju mogućnost dvojakih tumačenja, već jasna prava slobodnih novinara i samozaposlenih u skladu sa standardima MOR-a. Smatramo da je važno jasno definirati pravnu poziciju samozaposlenih radnika u odnosu na njihovo pravo na kolektivno pregovaranje. Te Sindikat novinara Hrvatske vjeruje da je da je opcija 4 najpovoljniji izbor za buduću regulativu, pritom se zalažemo i naglašavamo važnost uloge sindikata kao sudionika socijalnog dijaloga.”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031