Predsjednik EFJ-a: Novinari se moraju organizirati i zajednički odgovoriti na izazove!

Uoči godišnje skupštine Europske federacije novinara, koja će se ovaj petak i subotu održati u Novinarskom domu u Zagrebu, objavljujemo kratke intervjue s rukovodstvom EFJ-a o aktualnoj situaciji u novinarstvu kao i o svemu onome o čemu će se raspravljati u Zagrebu dva dana.

Prvi intervju iz serije koji objavljujemo je onaj s predsjednikom Europske federacije novinara Mogensom Blicher Bjerregårdom.

Što vidite kao najveću prijetnju novinarstvu danas?

To je vrlo teško pitanje jer ovisi o tome odakle dolazite. U diktaturama poput Bjelorusije, kršenje, uznemiravanje i napadi koje provode vlasti najveća su prijetnja. Gledajući polu-autoritarne režime od kojih nažalost imamo neke unutar EU-a, politički čelnici prijete novinarstvu demonizirajući novinare i njihov rad što može dovesti do opadanja povjerenja građana u novinarstvo, a bez povjerenja novinarstvo ne može napredovati. Konačno i općenito, loši radni uvjeti otežavaju novinarima obavljanje posla.

Što biste savjetovali novinarima kada se suoče s bilo kakvim problemima, od sigurnosti, do uvjeta rada, poštovanja autorskih prava …?

Prije svega, novinari se moraju organizirati i surađivati ​​te kolektivno odgovoriti na izazove. Nadalje, novinari, bez obzira na način na koji surađuju, moraju se obratiti i drugim kolegama u kreativnom sektoru. Navest ću samo nekoliko primjera. Što se tiče sigurnosti: Upotrijebite plan djelovanja UN -a za izradu nacionalnih akcijskih planova i prisilite vlasti da se obvežu da će štititi novinare i medije te shvatiti da i one imaju odgovornost.

Također je važno poboljšati odnos s poslodavcima na ovu temu što bi zapravo moglo dovesti do boljih odnosa po drugim pitanjima. U studenom će na generalnoj konferenciji UNESCO-a Danska, Nizozemska i Austrija predstaviti novo izvješće o tome kako novinari, umjetnici i znanstvenici zajedno mogu raditi na ostvarivanju naših sloboda – ovo je novi, ali vrlo zanimljiv pristup jer se možemo međusobno jačati. Uvjeren sam da nam je potrebna šira suradnja za stvaranje win-win situacija. Konačno, o pravima sportaša, gdje su hrvatski novinari bili vrlo aktivni, potrebna nam je i veća suradnja među autorskim organizacijama. To će također pojačati utjecaj na novinare.

Što očekujete od godišnje skupštine Europske federacije novinara koja će se za koji dan održati u Zagrebu?

Očekujem da možemo pokazati europsko jedinstvo kako bi se novinari pripremili za nove europske inicijative, poput direktive protiv SLAPP-a; novi čvrst pristup sigurnosti novinara i ideji europskog Zakona o slobodi.

Također, važno je da svi upoznaju našeg kolegu, predsjednika Bjeloruskog udruženja novinara, kako bi saznali više o njihovoj situaciji i o tome kako možemo pružiti podršku na najbolji mogući način. U mnogim zemljama u Europi novinari se bore s velikim izazovima. A da bismo ih ispunili, moramo razgovarati, umrežiti se i biti inovativni na svoj način da se tome suprotstavimo. Vjerujem da će biti sjajno ponovno se osobno sresti što će sigurno imati utjecaja na inovativne ideje. Veselim se tome.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031