Poziv na učinkovitu zaštitu jakih i neovisnih javnih medija

19 organizacija koje predstavljaju javne medijske servise, novinare, medijske djelatnike, civilno društvo, kao i kulturne i kreativne industrije uputilo je pismopregovaračima u trijaloga EU-a da učinkovito zaštite neovisnost javnih servisa. medija u Europskom aktu o slobodi medija (EMFA). 

Pismo podržavamo i prenosimo u cijelosti:

Poštovani članovi međuinstitucionalnih pregovaračkih timova o Europskom aktu o slobodi medija (EMFA),

Mi, dolje potpisane organizacije koje predstavljamo javne medijske servise, novinare, medijske djelatnike, civilno društvo, kulturne i kreativne industrije, pozivamo vas da učinkovito zaštitite neovisnost javnih medijskih servisa u Europskom aktu o slobodi medija (EMFA).

EU je oduvijek bila utvrda slobode medija i pluralizma, ali danas su te središnje vrijednosti u padu. Tamo gdje je vladavina prava potkopana, sloboda medija često je prva žrtva. Budući da su vlade obično odgovorne za određivanje svojih nadležnosti i financiranja, medijski javni servisi posebno su izloženi prijetnjama njihovoj neovisnosti i mogućnosti financiranja aktivnosti.

Uloga javnih medijskih servisa je pružanje kvalitetnih, raznolikih i nepristranih informacija, obrazovanja i zabave svim građanima. Oni su stoga ključni za demokratsko sudjelovanje i oblikovanje mišljenja. Oni pokreću zdravu konkurenciju i inovacije na medijskom tržištu. Oni su važni partneri za europske kulturne i kreativne sektore. Ako njihova neovisnost bude potkopana, prijetnje su jasne.

Zbog toga vas pozivamo da osigurate da EMFA uspostavi jasne i snažne zaštitne mjere koje štite javne medije od bilo kojeg oblika političkog ili ekonomskog pritiska.

Europski parlament obavio je dobar posao u jačanju odredbi o javnim medijskim servisima (članak 5.). Njihove predložene izmjene učinkovito bi ih zaštitile od uplitanja vlada, kako u zakonu tako i u praksi. Važno je da osiguraju predvidljivo i održivo financiranje medijskih javnih servisa na višegodišnjoj osnovi, također s ciljem da im se omogući razvoj i prilagodba potrebama publike i tehnološkom napretku.

Ako donositelji odluka u EU-u žele zaštititi neovisnost medijskih javnih servisa, trebali bi prihvatiti ni manje ni više nego stajalište Parlamenta tijekom međuinstitucionalnih trijalog pregovora.

U svakom slučaju, pozivamo institucije EU da ne potkopavaju i ne oslabljuju javne medijske servise. Nejasne formulacije, poput “nastojati” kako je predloženo u pregovaračkom mandatu Vijeća, ostavljaju otvorena vrata za zlouporabe od strane određenih država članica. Obmanjujući argumenti o potencijalnom narušavanju tržišnog natjecanja od strane javnih medija u uvodnim izjavama također nisu od pomoći. Cilj EMFA-e mora biti jačanje i zaštita javnih medija, a ne suprotno.

Spremni smo surađivati ​​s institucijama EU-a kako bismo osigurali da mediji javnog servisa mogu nastaviti služiti javnom interesu i obogatiti europski medijski krajolik.

S poštovanjem,

Informacije o pristupu Europska
Udruga europskih novinara (AEJ)
CEPI
Unija građanskih sloboda za Europu (Liberties)
Eurocadres
Eurocinema
Europa Distribution
Europa International
Europska radiodifuzna unija (EBU)
Europske koalicije za kulturnu raznolikost (ECCD)
Europska federacija novinara (EFJ)
Federacija europskog ekrana Direktori (FERA)
Free Press Unlimited
Globalni forum za razvoj medija (GFMD)
Međunarodni institut za tisak (IPI)
Savez javnih medija (PMA)
Reporteri bez granica (RSF)
Medijska organizacija jugoistočne Europe (SEEMO)
Sektor medija, zabave i umjetnosti UNI Europa (UNIMEI)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!