Poziv svjetskim vladama: Pomozite afganistanskim medijskim radnicima

Foto: PTI

Grupa organizacija za podršku medijima, uključujući Međunarodnu federaciju novinara (IFJ), pozvala je Koaliciju vlada za medijske slobode (MFC) da se obveže i poduzme hitne mjere za podršku afganistanskim medijskim djelatnicima.

Organizacije za podršku medijima pozivaju na niz hitnih radnji koje Koalicija za medijske slobode može poduzeti kako bi podržala ugrožene i potaknula na koordiniran i brz odgovor.

Primjerice:

1) Pomozite novinarima u opasnosti i njihovim obiteljima koji trebaju izaći iz zemlje

Radnje uključuju odobravanje viza, siguran prolaz do zračne luke i druge ključne rute, zadržavanje snaga u zračnoj luci radi osiguranja evakuacije

2) Olakšajte prijenos financiranja u Afganistan

3) Inzistirati na obvezama Afganistana prema načelima ljudskih prava na predstojećoj Posebnoj sjednici Vijeća UN -a za ljudska prava o Afganistanu (24. kolovoza)

Sindikat novinara Hrvatske već je ponovio poziv Vladi RH da pruži konkretnu pomoć kolegicama i kolegama novinarima koji su još uvijek u Afganistanu. Uvid koji IFJ ima u stanje na terenu i brojni zahtjevi za žurnu pomoć pokazuju da u zajednici afganistanskih medija vladaju panika i strah.

Zaprimili su stotine zahtjeva za pomoć – bilo za evakuaciju, bilo za pomoć onima koji bježe iz jedne pokrajine u drugu. Većinom se radi o ženama/novinarkama kojima je onemogućen rad.

Unatoč propagandi da se neće osvećivati, izvješća govore da su talibani u potrazi za novinarima i na kućnom pragu, te o prijetnjama kojima su izloženi. Njemački Deutsche Welle objavio je da su talibani u potrazi za njihovom novinarkom, koja je sad u Njemačkoj, u prošlu srijedu ubili člana njezine obitelji, a drugog teško ranili.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!