Poslušajte sindikalni podcast o lokalnim medijima

Pokrenuli smo Sindikalni podcast u kojem možete slušati o radničkim pravima novinara, novinarki i radnika u medijskom sektoru, razgovore o temema prekarnog rada u medijima, slabe zaštite radničkih i profesionalnih prava, govorit ćemo o napadima na novinare, on line i seksualnom uznemiravanju, važnosti kolektivnih ugovora… razgovarat ćemo s ljudima koji znaju što je novinarstvo i znaju što je borba – i za radnička prava ali i za slobodu govora i novinarstva.

Prvi sindikalni podkast posvetili smo problemu lokalnih medija, predstavit ćemo prijedloge za poboljšanje situacije i projekt „Lokalni mediji za bolje društvo“ sindikat novinara Hrvatske provodi s tri novinarske organizacije u četiri zemlje – Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini – s ciljem izgradnje povjerenja kroz prekograničnu suradnju i zajednički rad na izgradnji jakih i profesionalnih lokalnih medija.  Vrijednost lokalnog novinarstva nikada nije bila jasnija: neovisno izvještavanje nužno je za informiranje javnosti, ali i kontrolu odgovornih kreatora politika. Većina lokalnih medija u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Sloveniji rade na komercijalnoj osnovi, što im je, čini se, glavni problem. Kapaciteti lokalnog gospodarstva su premali da bi mogli financirati medijsku produkciju kroz oglašavanje. U isto vrijem javno financiranje nije dovoljno da pokrije gubitke komercijalnih prihoda. Kao rezultat toga, lokalni mediji se sve više oslanjaju na financijske aranžmane s lokalnim vlastima Te, često potpuno netransparentne “reklamne”  transakcije, žrtvuju neovisnost medija u zamjenu za odgađanje stečaja. U protekloj godini novinari u lokalnim medijima u našim zemljama su cenzurirani i ostajali bez posla (na primjer kada su novinari Glasa Istre otpuštena su zbog javnog neslaganja s uređivačkom politikom gradskih vlasti.) Kako to zaista izgleda na terenu poslušajte  kolegu Matka Saltarića iz Dubrovnika, Ružu Orešković iz Otočca i poznate radijske voditelje Šamana i Ifku s Radio Tvornice.

Sindikati i udruge su u više navrata tražili od Vlade promjenu postojećih modela financiranja lokalnih medija, prema kojem lokalna vlast izravno bira medij kojem će dodijeliti javni novac i odlučuje o iznosu financijske podrške. Takav model financiranja dovodi lokalne medije u poziciju ovisnosti o nositeljima lokalne samouprave, čiji rad trebaju kritički sagledavati. Nedavna izvješća otkrivaju da je prihod od digitalnih oglasa raste čak i tijekom pandemije. Prijelaz s općeg oglašavanja iz prethodnog razdoblje do ciljane komunikacije na temelju osobnih podataka ukazuje strukturne promjene. Većinu sredstava prisvajaju velike tvrtke, bez puno volje zaulaganje u profesionalno novinarstvo. O problemu rada i važnosti  lokalnih medija u našem podcastu govore  medijska stručnjakina s filozofskog fakulteta u Zagrebu Helena Popović i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko.

Najgore udarce strukturnoj krizi medijske ekonomije pretrpjeli su najslabiji u medijskom ekosustavu: novinari, posebice u lokalnim medijima. Kao da, uz pritiske politike i kriminala, trebaju još jednu otvorenu frontu. Vlasnike medija, koji su u boljim vremenima barem davali institucionalnu i pravnu podršku novinarima, sada  okreću leđa “proizvođačima sadržaja”. To je posebno vidljivo u kontekstu lokalnog novinarstva, u  retivno malim gospodarstvima, poput Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije … gdje vlasnici medija sve više traže razne neformalne ili formalne dogovore s lokalnom politikom. Zato je i Europska federacija novinara podržala stukovne i sindikalne organizacije članice u naporima da  pronađu modele  dijela javnih prihoda prikupljenih kroz nova –– porezna pravila medijskim institucijama putem javnih subvencija. Ove promišljene mjere potpore javnim politikama za opće dobro novinarstva moraju se odvojiti od bilo kakvog utjecaja državne, političke i ekonomske moći, i zahtjevati potrebne izmjene zakonodavstva na nacionalnoj razini kako bi se osigurala transparentnost sustava financiranja lokalnih medija i njihova nastojanja da osmisle model javne potpore lokalnim medijima koji bi ih učinili neovisnima o lokalnim vlastima čiji rad prate. Sindikat novinara nastavlja borbu i projektom Lokalni mediji za bolje društvo s fokusom na izgradnju povjerenja, suradnje i jačanja neovisnosti i slobode lokalnih medija kao osnovnog izvora informacija za građane u lokalnim zajednicama. Istinite informacije temelj su sprječavanja svih sukoba i izgradnje povjerenja među društvima koja su u nedavnoj prošlosti bila povezana, ali i razdvojena, brutalnim ratnim sukobima. U sklopu naših aktivnosti pokrenuli smo  Facebook grupu Lokalni mediji za bolje društvo u kojoj ćemo razmjenjivati iskustva i komunicirati s kolegama iz lokalnih medija te razvijati kontinuiranu dugoročnu suradnju novinara lokalnih medija i krovnih organizacija u budućnosti. Platforma će također služiti kao mjesto na kojem će novinari lokalnih medija moći dobiti pravovremene profesionalne savjete ili pomoć i razvijati zajedničke projekte. Naš zajednički cilj je ojačati lokalne medije s naglaskom na mir, sigurnost i dobro upravljanje u lokalnim zajednicama, te doprinijeti izgradnji povjerenja i suradnje kao temeljnih vrijednosti i mehanizme za rješavanje posljedica prethodnih sukoba u regiji, kao i poboljšanje održivosti i konkurentnosti lokalnih medija, poticanje prekogranične suradnje među krovnim novinarskim. Uglavnom, borba za lokalne medije se nastavlja.

Poslušajte naš Sindikalni podcast na ovom linku. U sljedećem nastavku razgovaramo sa Sanjom Mikleušević Pavić, novinarkom HTV-a, predsjednicom Središnjeg odbora HND-a i predsjednicom Ogranka HND-a pri HTV-u.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!