Posljednji pozdrav našoj Branki

Ugledna novinarka Branka Starčević, dugogodišnja djelatnica Hrvatskog radija, a kasnije i predsjednica Ogranka umirovljenih novinara i članica Središnjeg odbora HND-a, umrla je u 84. godini života, izvijestili su u subotu iz HND-a.

Branka Starčević rodila se 1937. godine. Diplomirala je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a novinarsku karijeru počela na Radio Zagrebu 1963. u Privrednoj redakciji, kao suradnica Emisije za selo i poljoprivredu i obrađivala teme agrarne politike.

Od 1969. deset godina pratila je i izvještavala o temama turizma, zalažući se za ulaganja u to gospodarsko područje.
Pored aktivnosti u HND-u, a prije toga i kao predsjednica Udruge umirovljenika HRT-a u tri mandata, bila je i predsjednica povjerenstva za financije Matice umirovljenika Grada Zagreba.
Za Domovinskoga rata Branka Starčević se osobito istaknula dobrotvornim radom u sklopu Hrvatskoga novinarskog društva, organiziravši konvoje pomoći (pod nazivom Svakog tjedna pošiljka jedna) u ratom stradala područja – Vukovara, Konavala, Ravnih kotara, Like i dr., kao i donacije bolnicama u Zagrebu, Zadru, Šibeniku, Splitu i u drugim dijelovima Hrvatske.
Od 2010. godine bila je jedna od glavnih organizatorica Međunarodnih susreta novinara, pisaca, diplomata te brojnih tribina i drugih projekata.
Branka Starčević dobitnica je nekoliko uglednih nagrada između ostalog i nagrade Prvo turističko pero te Spomenice Domovinskog rata, a dobila je i priznanje Europske Unije 1995. za doprinos i pomoć stradalnicima u Hrvatskoj i BiH.
U mirovini je od 2003. nakon čega je bila predsjednica Udruge umirovljenika HRT-a, a od 2015. ogranka umirovljenika HND-a.

Izvor HRT

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!