Poruka solidarnosti hrvatskih novinara kolegicama i kolegama u Sloveniji

Foto: RTV SLO

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) dijele zabrinutost kolega i kolegica s Radiotelevizije Slovenije (RTV SLO) zbog namjere slovenske Vlade da po hitnom postupku, u samo pet dana javne rasprave, bitno izmjeni medijsko zakonodavstvo: Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Radioteleviziji Slovenije, Zakona o medijima i Zakona o agenciji za tisak.

Najavljenim zakonskim izmjenama znatno bi se smanjila sredstva za financiranje RTV Slovenije, što je ne samo udar na neovisnost javnog servisa nego ugrožava i sam njegov opstanak jer se procjenjuje da bi oko 400 zaposlenika ostalo bez posla, što bi dovelo do raspada RTV Slovenije kao javne ustanove od posebnog kulturnog i nacionalnog značaja.

Predloženim izmjenama zakona pravo raspodjele velikog dijela sredstava bilo bi u rukama ministra kulture, a vlada bi imala utjecaj na imenovanje uprave RTV Slovenije, kao i na imenovanje uprave STA (novinske agencije), čime dobiva utjecaj na uređivačku politiku. Smatramo da je ovakvim prijedlozima medijskog zakonodavstva ozbiljno ugrožen opstanak javnog RTV servisa u Sloveniji, a javni servis, neovisno i profesionalno novinarstvo jamac su očuvanja demokracije svakog društva.

O ovako važnim zakonima nužno je u produženom roku provesti temeljitu i kvalitetnu javnu raspravu u koju će biti uključeni stručnjaci, novinari i zainteresirana javnost kako bi se donijelo medijsko zakonodavstvo u općem interesu.

U pandemiji COVID-19 još jednom je potvrđena golema važnost medija za cijelo društvo. Neovisno, slobodno i objektivno izvještavanje presudno je za razvoj i očuvanje demokracije, a javni servisi tu imaju važnu ulogu. Za opstanak javnog servisa i za puno ostvarenje njegove uloge nužno je sigurno i stabilno financiranje.

HND i SNH ovime iskazuju podršku i solidarnost sa slovenskim kolegicama i kolegama koji se protive donošenju takvih zakona, štetnih za javni RTV servis Slovenije.

Izražavamo i punu solidarnost sa svim kolegama i kolegicama u njihovoj borbi da zaštite program, svoje kolege i ugled RTV Slovenije.

Za Hrvatsko novinarsko društvo

Hrvoje Zovko, predsjednik

Za Sindikat novinara Hrvatske

Maja Sever, predsjednica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!