Pokrenuta web stranica za informiranje novinara o zaštiti od napada

Novinari u Njemačkoj sada mogu putem web stranice Schutzkodex saznati jesu li se njihovi poslodavci ili klijenti pridružili Kodeksu zaštite kako bi bolje zaštitili novinare. Europska  federacija novinara  (EFJ) objavila je kako se pridružuje svojim njemačkim podružnicama,  Njemačkom novinarskom  udruženju  (DJV) i  njemačkom novinarskom sindikatu  (dju in ver.di), pozdravljajući ovakav razvoj inicijativa za bolju zaštitu novinara.

Nasilje nad medijskim radnicima sve je veće u Njemačkoj, ali i diljem Europe, bilo da se radi o govoru mržnje, (online) prijetnjama ili fizičkim napadima na ulici, što  ugrožava novinare i slobodu medija općenito. Na kraju, ako sve više novinara napušta novinarstvo u teko opasnom radnom okruženju, sloboda informacija je ugrožena. “Zato je važno da medijske kuće priznaju svoju odgovornost”, rekao je  Frank Überall , predsjedavajući DJV-a.

U tom kontekstu, u proljeće 2021. godine, savez novinarskih organizacija, medijskih sindikata i savjetodavnih institucija pokrenuo je  Kodeks zaštite .  Medijske tvrtke koje potpisuju Kodeks izjavljuju svoju spremnost implementirati važne standarde kako bi zaštitile svoje zaposlenike i slobodnjake. Kodeks uključuje niz praktičnih mjera, kao što su stalne kontakt osobe u organizaciji poslodavca, kao i psihološka, ​​pravna i financijska podrška osobama koje su pogođene u slučaju verbalnog ili fizičkog nasilja, uključujući njihove obitelji.

“Medijske kuće moraju ispuniti svoju dužnost brige o svojim stalnim zaposlenicima i vanjskim suradnicima, koji sada obavljaju svoj posao uz veliki rizik za sebe i svoje obitelji. Najbolji način da to učinite je pridružiti se zaštitnom kodu i dosljedno ga provoditi”, rekla je Monique Hofmann , glavna tajnica dju in ver.di.

Sada novinari  jednostavno mogu provjeriti je li njihov poslodavac ili klijent već pristupio kodeksu ponašanja. Trenutno su se inicijativi pridružili mediji  SPIEGEL , ZEIT ,  ZEIT ONLINE ,  Frankfurter Rundschau ,  dpa ,  Süddeutsche Zeitung ,  taz  i  Südwestdeutsche Medienholding . Medijske kuće mogu aktivnosti  jednostavno pratiti putem  web stranice  koja je napravljena tako da nudi i  online razgovore  za manje grupe pogođenih novinara u sigurnom prostoru. Sljedeći sastanak održat će se 22. ožujka 2022. i  prijave su otvorene .

Renate Schroeder , direktorica EFJ-a, rekla je: “Ovo je dobra praksa, nadamo se da će je slijediti i druge podružnice diljem Europe. Sada je na njemačkim medijskim kućama da se pridruže ovom važnom kodeksu ponašanja i pokažu da to ozbiljno misle štiteći svoje osoblje. Zaista je krajnje vrijeme!”

U 2021., mehanizam  za brzi odgovor na slobodu medija zabilježio je 119 napada na novinare i medije u Njemačkoj, što je snažan porast u odnosu na prethodne dvije godine. Vjeruje se da je broj neprijavljenih slučajeva biti puno veći.

Izvor: EFJ

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!