Podržite amandman 44!

Ponedjeljak, 4. siječnja 2021. godine dan je koji s velikom zebnjom očekuju stotine tisuća novinara širom svijeta. Sudac Baraitser londonskog suda Old Bailey objavit će presudnu odluku – izručiti Juliana Assangea SAD-u ili ne.

Ako ga sud izruči u ralje američkog pravosuđa, Assangeu prijeti 175 godina robije temeljem Zakona o špijunaži iz Prvog svjetskog rata koji je administracija SAD-a tada sročila na brzinu uglavnom radi utamničenja radničkih vođa i bezdušnog gušenja sindikalnog pokreta.

Sada je američko pravosuđe napravilo apsolutni presedan – prvi put je stvarno posegnulo za Zakonom o špijunaži kako bi zauvijek ušutkalo i uništilo jednog (i to stranog!) nakladnika – osnivača Wikileaksa – samo zato što se usudio objaviti informacije čuvane pod velom državne tajne i svijet upoznati sa zloporabom položaja, korupcijom i drugim nezakonitim postupcima svjetskih moćnika, ali i s ratnim zločinima američke vojske u Iraku i Afganistanu.

Prema dopunjenoj optužnici koja čeka Assangea u SAD-u, 17 od 18 točaka odnosi se na kršenje Zakona o špijunaži! A Julian Assange je zapravo radio ono što radi svaki profesionalni novinar – objavljivao je istinite informacije od važnosti i interesa za svjetsku javnost!

Ima onih koji Assangea ne smatraju novinarom. Ali za veliku većinu novinarskih profesionalaca on je odvažni kolega novinar koji je pokazao golemu hrabrost, upornost i umješnost da svijet upozna sa sustavnim zloporabama moći koje povlaštene elite širom svijeta rade tobože u ime sigurnosti svojih zemalja i građana. Time je, zajedno sa svojim suradnicima, odradio konkretan svjetski značajan novinarski posao.

Putem Wikileaksa Julian Assange je osvijetlio najmračnije tajne vojnih i političkih centara moći metodom beskompromisnog istraživačkog novinarstva. Suditi mu zbog toga kao špijunu, znači da centri moći sve novinare mogu proglasiti špijunima. Ako Assangea utamniče kao špijuna, nijedan novinar u svijetu nikad više neće biti siguran ni profesionalno slobodan! Danas Assange – sutra svi mi!

Stoga se svaki novinar dostojan te odgovorne profesije treba pridružiti pozivu Sindikata novinara Velike Britanije (NUJ) i Europske federacije novinara (EFJ) i usprotiviti se izručenju kolege Juliana Assangea SAD-u. Tamo ga čeka doživotna samica u ćeliji veličine parkirališnog mjesta u maksimalno čuvanom zatvoru ADX Colorado, bez prava na kontakte s drugim ljudima i uz svega 15 minuta telefonskog razgovora s obitelji mjesečno, naravno pod nadzorom FBI-a.

Sindikat novinara Hrvatske pridružuje se pozivu britanskih i europskih kolega i kolegica da se solidarno usprotivimo izručenju Assangea SAD-u, jer – suđenje Julianu Assangeu suđenje je svim novinarima u svijetu.

Oslobodite Assangea u interesu slobode novinarstva i prava javnosti da dozna istinu!

Isto tako pridružujemo se akciji Europske federacije novinara i pozivamo europarlamentarce iz Hrvatske da podrže amandman 44 koji je predložila Clare Daly, europarlamentarka (GUE / NGL, Irska) na Izvješće o situaciji temeljnih prava u Europskoj uniji 2018-2019.

O Izvješću se glasa u utorak 24. studenog,  odbori Europske pučke stranke (EPP), Socijalista i demokrata (S&D) i grupa Renew glasali su za uklanjanje amandmana o  Assangeu, ali mi vjerujemo  da kazneni progon Juliana Assangea ima široke implikacije,  prijeti sloboda tiska u Europi i ugrožava temeljna prava svih Europljana.  Europska federacija novinara izjavila je da pritvor i kazneni progon Assangea postavlja „izuzetno opasan presedan za novinare, medijske glumce i slobodu tiska.  Smatramo da se ovaj slučaj treba spomenuti u izvješću  Europskog parlamenta o temeljnim pravima i da nije trebao biti uklonjen.

Clare Daly podnijela je amandman 44, koji dodaje referencu na slučaj Assange natrag u tekst

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!