Podrška Sindikatu slovenskih novinara u borbi za neovisnost RTV Slovenije

Pridružujemo se podršci novinarima i novinarkama RTV Slovenije,  te uz Europsku federaciju novinara (EFJ) izražavamo zabrinutost zbog nedavnog poteza Programskog vijeća javnog servisa RTV u Sloveniji koji namjerava ograničiti kritike predstavnika novinarskog sindikata na račun javne televizije. Podružnica EFJ-a u Sloveniji, Sindikat slovenskih novinara (SNS), osuđuje kršenje sindikalnih prava i slobode izražavanja. Programsko vijeće RTV-a, upravno tijelo javnog servisa nadležno za medijske sadržaje, donijelo je sljedeću odluku:

“Na temelju obrazloženja uprave RTV Slovenije, Programsko vijeće zaključuje da je :

  • Navod o nezakonitom imenovanju glavnog urednika informativnog programa TV Slovenije;
  • Navod o osiromašenju Kanala 1 i navod o izravnom prijenosu emisija i skupova;
  • Optužba da Programsko vijeće radi na pristran i ovisan način kršeći slovenski Zakon o radioteleviziji.

neutemeljeno javno izražavanje i da  predstavlja teško narušavanje ugleda javnog servisa RTV Slovenije, te da su te optužbe neopravdano iznošene u javnosti.

Programsko vijeće stoga poziva glavnog ravnatelja RTV-a da poduzme odgovarajuće mjere za:

  • Spriječavanje ovakvog neutemeljeno ocrnjivanje javnog servisa RTV Slovenije u
    javnosti;
  • Spriječavanje nedopustive intervencije sindikata u kadrovsku politiku i uređivačku
    neovisnost.

Sindikat slovenskih novinara (SNS), oštro je kritizirao tu odluku.

Mojca Zabukovec, glavna tajnica Sindikata novinara Slovenije: “Situacija u RTV Slovenija (s više od 2000 zaposlenih) gotovo je svakim danom sve gora, novinari se suočavaju s pritiscima, cenzurom i autocenzurom. Uprava RTV Slovenije zapravo je produžetak aktualne političke vlasti u zemlji. Glavni ravnatelj se sprema uvesti tzv. ‘smjernice’ prema kojima će moći otpustiti svakog novinara koji se ne ‘ponaša dobro’ na društvenim mrežama.”

Sindikalna sloboda i pravo zaposlenika na udruživanje zajamčeni su člankom 76. Ustava Republike Slovenije. Mojca Zabukovec je naglasila da je donošenjem ove odluke: “Programsko vijeće RTV-a svjesno prekoračilo svoje ovlasti propisane Zakonom o Radioteleviziji Slovenija”.

Kao reakciju, SNS će danas organizirati  javnu tribinu u jednom od kazališta u Ljubljani na kojoj će novinari javno govoriti o situaciji na RTV Slovenija.

Predstavinici Sindikata novinara Hrvatske i Hrvatskog novinarskog društva pružit će podršku kolegicama i kolegama u Sloveniji.

Sindikat novinara Slovenije i Društvo novonara Slovenije već su više puta kritizirali rad RTV Slovenija zbog nedostatka uređivačke neovisnosti i uplitanja u rad novinara. Misija slobode medija koju je EFJ proveo zajedno s koalicijom organizacija za slobodu medija s projektom MFRR također je upozorila alarmantnu medijsku situaciju u javnom servisu u Sloveniji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031