Podrška novinarima u Ukrajini

Novinar AFP-a trči dok se iza njega diže dim nakon bombardiranja u Bakhmutu, istočna Ukrajina, 31. srpnja 2022. Autor: Bulent Kilic / AFP.

Novoizabrani Upravni odbor Europske federacije novinara (EFJ) organizirao je online sastanak s čelnicima i članovima Nacionalnog saveza novinara Ukrajine (NUJU) na kojem su razgovarali o programu potpore ukrajinskim novinarima i njegovom budućem razvoju. EFJ će svoje napore usmjeriti na osiguravanje dugoročne pomoći ukrajinskim novinarima. zaključeno je na sastanku na kojem su sudjelovali Maja Sever , predsjednica EFJ-a, Ricardo Gutiérrez , glavni tajnik EFJ-a, Sergiy Tomilenko , predsjednik NUJU-a, Lina Kushch , prva tajnica NUJU-a i nekoliko članova Upravni odbor EFJ-a ( Andrea Roth , Anna Del Freo , Pablo Aiquel , Marta Barcenilla , Allan Boye Thulstrup , Tim Dawson ) i nekoliko tajnika NUJU-a.

Sudionici su razgovarali o rezultatima suradnje između EFJ-a, IFJ-a i NUJU-a u potpori ukrajinskim novinarima tijekom rata. U travnju su IFJ i EFJ podržali otvaranje tri novinarska centra solidarnosti u Lavovu, Ivano-Frankivsku i Černivcima, putem kojih su osigurali opremu za osobnu sigurnost ukrajinskim novinarima i drugu hitnu pomoć. Čelnici EFJ-a upoznati su s rezultatima rada centara, kao i glavnim potrebama ukrajinskih novinara. Od 1. kolovoza mreža Novinarskih centara solidarnosti širi se na petcentara. Otvaraju se dva dodatna centra: istočno-ukrajinski centar s timovima u Zaporožju i Dnjepru, kao i centar u Kijevu. To će omogućiti pomoć novinarima blizu prve crte i učinkovito koordinirati sve oblike podrške. Ovakav format rada je nov za Ukrajinu i pokazao se učinkovit tijekom prethodna tri mjeseca. Sergiy Tomilenko zahvalio je EFJ-u na solidarnosti s ukrajinskim kolegama i svestranoj potpori novinara.  Sudionici sastanka odlučili su:

  1. Naglasiti da je glavni cilj suradnje EFJ-a s NUJU-om tijekom ruske agresije pomoć ukrajinskim novinarima u zaštiti osobne sigurnosti tijekom rada, u evakuaciji i nastavku rada, u podršci neovisnim medijima, u omogućavanju novinarima da pristupe novim znanjima i vještinama, ali i kako doći do hitne novčane pomoći.
  2. Podržati rad tri postojeća Novinarska centra solidarnosti i stvaranje još dva centra te osigurati njihov kapacitet za rad do kraja 2022. godine.
  3. Odobriti inicijativu za provedbu sigurnosne komponente programa podrške ukrajinskim novinarima: provođenje offline obuke za medijske djelatnike i slobodnjake, obuka trenera i priprema obrazovnih video materijala.
  4. Odobriti dodjelu sredstava (putem IFJ/EFJ Fonda za sigurnost novinara u Ukrajini) za hitnu materijalnu pomoć za 100 novinara stradalih u ratu.
  5. Naglasiti da bi održivost i dugoročni rezultati trebali biti ključni kriteriji za učinkovitost projekata koje podržava EFJ u Ukrajini.
  6. Potaknuti IFJ i članove EFJ-a i druge donatore (Unesco, Vijeće Europe…) da nastave doprinsiti IFJ/EFJ fondu za sigurnost novinara u Ukrajini.
  7. Podržati inicijativu NUJU za stvaranje Fonda za podršku ukrajinskim medijima i uzeti u obzir negativan utjecaj rata na stanje ukrajinskih medija. EFJ i NUJU nastavit će praksu upozoravanja  dužnosnika ukrajinske vlade, ukrajinskog parlamentu i europskih institucija da osiguraju ekonomsku neovisnost ukrajinskih medija.
  8. Odgovoriti na sve pokušaje političara da usvoje zakone koji ograničavaju slobodu i neovisnost medija u Ukrajini, kao što je nacrt zakona o medijima.
  9. Naglasiti da o svakoj promjeni zakonodavstva koja utječe na medije u Ukrajini treba prethodno razgovarati s novinarima i novinarskim organizacijama.

“Razgovor je pokazao je da su problemi ukrajinskih novinara mnogo veći nego što smo mislili”, rekla je predsjednica EFJ-a Maja Sever. “Uvjerena sam da moramo uložiti dodatne napore da osiguramo preživljavanje neovisnih medija. Ovakave razgovore treba nastaviti radi jačanja suradnje. Ujedno, sastanak me još jednom uvjerio da smo na strani istine, a da ukrajinski novinari, unatoč teškim vremenima, u ratu, imaju snage, ljubavi i hrabrosti boriti se za istinu”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!