Podrška kolegicama i kolegama s TV SLO! Ne damo javni servis!

Sindikat novinara Hrvatske zabrinut je zbog stanja na TV Slovenija, posebno jer nas namjera aktualnog rukovodstva toliko gorko podsjeća na isti modus operandi koji se provodio i na HRT-u.

Kako su nas izvijestile kolegice i kolege iz Informativnog programa TV Slovenije, pokušali su uspostaviti konstruktivan dijalog s upravom RTV-a oko planiranih izmjena Programsko-produkcijskog plana za 2022. godinu (PPN22),  ali bezuspješno.

Djelatnici uredništva Informativnog programa smatraju da je prijedlog PPN-a kadrovski i produkcijski neizvediv, smanjuje funkciju javnog servisa, a prelaskom na 2. program bez stalnog termina emitiranja Informativni program bi se posljedično marginalizirao.  Ističu kako ne mogu pristati na niže standarde produkcije i profesionalne kriterije jer bi to štetilo gledateljima TV Slovenije.

Unatoč iskrenim i dobronamjernim upozorenjima o nerealnoj pripremi prijedloga PPN 2022 (u dijelu koji se odnosi na informativni program TV Slovenije i široj shemi SLO 1 i SLO 2) i pozivu na ispravke uz minimalne izmjene, uprava RTV Slovenije inzistira na predloženom planu. Razlozi masovnog i negativnog odaziva kolektiva na prijedlog stoga ostaju.

Budući da naše kolegice i kolege i dalje smatraju da je plan nerealan i neizvediv te da vodi osiromašenju ponude, snižavanju standarda i smanjenju misije javne televizije, pozivaju članove programskog vijeća RTV Slovenija da odbiju takav prijedlog PPN 2022, posebno jer se ni na koji način ne dotiču ključni problemi na koje uprava RTV Slovenije najčešće ističe: pad gledanosti programa i financijske teškoće institucije.

To je još manje jamstvo da će rad biti kvalitetniji i primjereniji misiji TV Slovenije na području informiranja domaće i strane javnosti. Redakcija informativnog programa TVS-a pozvala je programske vijećnike da temeljito razmotre PPN2022, poziv je potpisalo više od 90 posto zaposlenika u informativnom programu, a podršku su izrazili i brojni drugi djelatnici TV-a. Podršku imaju i od stručne javnosti u nastojanju da se  održi kvalitetna javna usluga i informiranje javnosti.

Sindikat novinara Hrvatske solidarno podržava kolegice i kolege s TV Slovenije u njihovim nastojanjima da zadrže javne usluge, profesionalne standarde i kvalitetan informativni program. Posebno u kontekstu činjenice da je ovo samo jedan u nizu napada na neovisno novinarstvo u Sloveniji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!