Pitajte poslodavaca kako će odgovoriti na udar inflacije?

Gospodarske prilike u medijskim tvrtkama su različite, ali inflacija i rast cijena pogoditi će sve radnike, pa vas pozivamo da se pripremite i pokrenete razgovore u svojim medijskim kućama s upravama o povećanju plaća kao odgovoru na rastuću inflaciju i povećanje troškova života, a u skladu s rezultatima poslovanja tvrtke.

I danas se pokazuje koliko je važno da su radnici zaštićeni Kolektivnim ugovorom jer u socijalnom dijalogu s reprezentativnim sindikatima ovi bi se pregovori mogli pokrenuti na zahtjev sindikata, ali pozivamo i one čija radnička prava nisu regulirana Kolektivnim ugovorima da pokrenu razgovore o zaštiti prava i standarda radnika.

Zbog pandemije i drugih ekonomskih procesa u društvu dolazi do inflacije, povišenja cijena osnovnih namirnica i energenata, a s proljećem se očekuje još veći udar poskupljenja i najavljuje još veće produbljenje jaza između plaća i mogućnosti podmirenja osnovnih životnih potreba zaposlenika.

Pregovori o odgovoru na udar inflacije na nacionalnoj razini su otvoreni, a Sindikat novinara Hrvatske poziva vas da ga pokrenete na razini svoje tvrtke.  Vjerujemo da smo svi zainteresirani da se održi socijalni dijalog i zato pozivamo i drugu stranu – poslodavce – da otvore razgovore s predstavnicima radnika jer je očuvanje realne vrijednosti dohotka zajednički interes svih zaposlenika pa tako i poslodavca (samo zadovoljni zaposlenici mogu polučiti i dobre radne rezultate). Svakim danom primanja radnika s već postojećom inflacijom gube svoju realnu vrijednost, a situacija će se prema svim ekonomskim pokazateljima samo pogoršati.

Sa svakim postotkom inflacije dohodak se realno umanjuje stoga razmislite da zatražite da se  definira indeksacija i pokušate održati realan rast dohotka, te da zatražite, u duhu socijalnog dijaloga, pokretanje pregovora s poslodavcem o odgovoru na rastuću inflaciju i udar na standard radnika kako bismo na dobrobit svih uspjeli održati socijalni mir.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!