PETICIJA Zaštitite demokraciju sada: Zaustavite SLAPP tužbe

Organizacija Rainforest Rescue pozvala je Europsku komisiju da hitno iznese prijedlog pravila EU-a koja štite novinare, aktiviste, nevladine udruge, branitelje prava, zviždače i druge javne čuvare koji govore u javnom interesu od nasilnih pravnih radnji koje su pokrenuli moćni pojedinci i tvrtke.

Naime, Kenertec, indonezijska tvrtka koja tvrdi da je dio Grupe Korindo, tužila je Rainforest Rescue. Korindo je konglomerat tvrtki koje uništavaju prašume zbog palminog ulja i drva, posebno u indonezijskoj provinciji Papua.

Rainforest Rescue se izjasnio protiv krčenja šuma i to dokumentirao fotografijama, videozapisima i izjavama mještana. Uništavanje prašuma jedan je od najvećih ekoloških zločina našeg doba.

Unatoč tome, Kenertec tuži Rainforest Rescue pred regionalnim sudom u Hamburgu u Njemačkoj, pokušavajući ih utišati u kritici. Ovdje je riječ, kao i u slučaju novinara koji objavljuju stvari koje moćnicima ili velikim kompanijama ne odgovaraju pa ih onda uz pomoć SLAPP tužbi (Strateške tužbe protiv sudjelovanja javnosti) pokušavaju zastrašiti ili utišati.

Zbog toga se Rainforest Rescue pridružio zahtjevima Europske federacije novinara, čiji je Sindikat novinara Hrvatske član, da Europska unija osigura zakonodavni okvir za zaustavljanje SLAPP tužbi.

Zakon EU-a protiv SLAPP-a omogućio bi jaku i ujednačenu razinu zaštite od SLAPP-a u svim državama članicama EU-a i služio bi kao model zemljama u ostatku svijeta.

Uz poziv da EU bude prvak demokracije i zaustavi SLAPP tužbe pozivamo vas da potpišete i PETICIJU.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!