#OTVARAJ Markov trg

Sindikat novinara Hrvatske i 22 organizacije civilnog društva, na inicijativu GONG-a, uputili su apel Vladi Republike Hrvatske, premijeru Andreju Plenkoviću i ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću da građanima i građankama otvore Markov trg, prostor na kojem se nalaze ključne demokratske institucije Sabor, Vlada RH i Ustavni sud.

Više od dvije godine, još od 12. listopada 2020. i napada automatskim oružjem na osiguranje Vlade, izvršna vlast se policijskim metalnim ogradama štiti od novih napada tako da je građanima i građankama uvelike otežano okupljanje na Trgu svetog Marka.

Javnost nikada nije dobila adekvatno objašnjenje o razmjerima i prirodi opasnosti od novih napada na zgrade Vlade, Sabora i Ustavnog suda iz sigurnosne procjene SOA-e, premda je upravo to onaj dokument na koji se vlasti pozivaju dok građanima zabranjuju pristup trgu.

Tek u veljači ove godine, nakon što je Gong poslao upit SOA-i je li donesena nova sigurnosna procjena,  SOA je odgovorila da jest, i to u studenom 2022., dvije godine nakon prve iz 2020. Do tada se za novu procjenu javno uopće nije znalo. Detalje procjene SOA Gongu nije otkrila, ustvrdivši da je riječ o klasificiranim podacima koje je poslala na odgovarajuću adresu u MUP-u. MUP, pak, mjesec dana od Gongovog upita nije potvrdio čak niti postojanje nove sigurnosne procjene.

Premda je prosvjed na tom mjestu moguće prijaviti, građanke i građane u tome obeshrabruju i ograđenost prostora i činjenica da, otkad je na Markovom trgu takav režim, policija za najavljene prosvjede nije oslobađala više od 400 metara četvornih. Riječ je o mjestu na kojem se nalaze ključne demokratske institucije, što ga u Hrvatskoj čini bez premca politički značajnim za slobodno okupljanje i izražavanje političkog stava, odnosno temeljnog i ustavnog prava građanki i građana.

Vrijeme je da se Markov trg konačno otvori građankama i građanima. Osiguranje institucija zakonodavne i izvršne vlasti treba tako organizirati da taj prostor istodobno bude otvoren za slobodno okupljanje.

Cijelo priopćenje pronađite OVDJE
Također, priopćenje prati i VIDEO kojeg možete pronaći OVDJE. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!