Osuda sramotnog istupa rektora Borasa

Sindikat novinara Hrvatske (SNH) i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osuđuju sramotni istup rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa u kojem se uvredama i besramnim konstrukcijama obrušio na kolegicu Doru Kršul, novinarku portala Telegram.hr, kao i na žrtve seksualnog zlostavljanja o čijem je slučaju novinarka pisala.

Kolegica Kršul, nagrađivana novinarka koja već godinama sustavno prati rad Sveučilišta, u proteklih je nekoliko dana objavila niz informacija prema kojima je rektor Boras znao za slučajeve seksualnog uznemiravanja na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, ali je profesor na čiji račun optužbe idu, umjesto sankcija dobio nagradu, i to na inicijativu, kako piše Telegram.hr, upravo rektora Borasa. Nakon objave prvog teksta Telegramu su se javile još tri bivše studentice Filozofskog, koje su za seksualno uznemiravanje optužile istog profesora.

Umjesto da odgovori na konkretna novinarska pitanja koja su mu upućena, rektor Boras jučer odgovara priopćenjem u kojem na najprizemniji način nedostojno funkcije prvog čovjeka Sveučilišta vrijeđa kolegicu Kršul kao „opsesivnu novinarku“.

HND i SNH pružaju punu podršku Dori Kršul, a rektora Borasa i sve osobe na javnim funkcijama u državi podsjećaju kako je pravo svake novinarke i novinara pitati i raditi u interesu javnosti. Također, ne pristaju na vrijeđanja umjesto odgovora na pitanja te osuđuju spekulacije o motivima novinarke i žrtava.

Najmanje što rektor Damir Boras nakon ovakvog sramotnog istupa može učiniti jest ispričati se.

 

Maja Sever, predsjednica Sindikata novinara Hrvatske

Za Izvršni odbor HND-a; Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!