Oslobodite Assangea! #FreeAssange 

Ujedinjeno Kraljevstvo odobrilo je izručenje Juliana Assangea Sjedinjenim Državama kako bi se suočio s optužbama, prvenstveno prema nacionalnom Zakonu o špijunaži, za objavljivanje dokumenata američke vlade koji otkrivaju da je američka vojska počinila ratne zločine protiv civilnog stanovništva u Afganistanu i Iraku, uključujući ubojstvo dvoje Reutersovih novinara.

Ako bude proglašen krivim, Assangeu prijeti kazna do 175 godina zatvora.

Međunarodna federacija novinara zabrinuta je zbog utjecaja Assangeovog kontinuiranog pritvora na slobodu medija i prava svih novinara u svijetu. Američki zahtjev za izručenje Assangea predstavlja ozbiljnu prijetnju temeljnim načelima demokracije, koja u cijelom svijetu postaju sve krhkija. Bez obzira na osobne stavove o Assangeu, njegovo izručenje imat će zastrašujući učinak, uz rizik za sve novinare i medijske djelatnike. Slučaj predstavlja opasan presedan nakon kojeg se otvara mogućnost da predstavnici medija, u bilo kojoj zemlji, sada mogu biti na meti vlada i odgovarati za objavljivanje informacija od javnog interesa.

Wikileaks je 2011. godine nagrađen Walkley Nagradom za važan doprinos novinarstvu, godišnjom nagradom za izvrsnost u australskom novinarstvu.

Od tada drugi mediji koriste zviždače za razotkrivanje globalnih shema izbjegavanja poreza i za mnoge druge priče. Kaznu za Chelsea Manning, koja je surađivala s Assangeom na objavljivanju spornih materijala, preinačio je predsjednik Barack Obama.

Nitko od WikiLeaksovih medijskih partnera nije optužen ni u jednom sudskom postupku američke vlade zbog njihove suradnje s Assangeom. Osim strašnih implikacija na slobodu medija, ne postoji ni pravni kriterij za Assangeovo izručenje i optužbe.

IFJ poziva vladu Sjedinjenih Država da odbaci sve optužbe protiv Juliana Assangea i dopusti mu da se vrati kući kako bi bio sa svojom ženom i djecom. IFJ također poziva sve medijske sindikate, organizacije za slobodu tiska i novinare da potaknu vlade da aktivno rade na osiguravanju Assangeova oslobađanja. Sindikat novinara Hrvatske pridružuje se pozivu #FreeAssange

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!