Oproštaj od Matije Vukšića

U Zagrebu je u 38. godini nakon teške bolesti preminuo Matija Vukšić, novinar, scenarist i jedan od najznačajnijih hrvatskih redatelja mlađe generacije. Komemoracija za našeg kolegu održat će se danas, u ponedjeljak, u 19 sati u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu (Perkovčeva ulca). Pogreb će se održati u utorak u 15 sati i 15 minuta na zagrebačkom Krematoriju.

Rođen 1982. godine u Čakovcu, u Zagrebu je 2005. završio Fakultet političkih znanosti.

Kao novinar Hrvatske televizije, Matija Vukšić odmah je zapažen po specifičnom pristupu tzv. običnim životnim temama, zapamćen po nadahnutim, neobičnim reportažama iz inozemstva.

Režira serijal “Vjetar u kosi”, a još se pamte i njegove emotivne reportaže u gledanoj dnevnoj emisiji HTV-a Hrvatska uživo.

U emisiji Paravan, autor je kratkih dokumentarnim filmovima. Jedan od njih, “Život”,  privlači posebnu pažnju na regionalnim festivalima dokumentarnih filmova.

S iznimnom empatijom, ali istodobno prijateljski i surovo realan, u dva je nastavka za HRT snimio svakodnevni život, probleme i predrasude s kojima se susreću  osobe s invaliditetom  kroz svjedočenje novinara Hrvoja Belamarića. Drugi dio “Čovjek kolica”  nikada nije objavljen.

No, kratka novinarska forma ne zadovoljava Matiju, zaljubljuje se u film. U Zagrebu, na Akademiji dramske umjetnosti 2011. stječe titulu magistra filmske i TV režije.

Još tijekom tog studija režira pseudo-dokumentarni film “Sretni Hrvat” u Bukureštu, a posebnu pozornost privlači nagrađivanim debitantskim studentskim dokumentarcem “Benjamin”, zatim i diplomskim filmom “Irokez”, biografskom dramom o proslavljenom boksaču Željku Mavroviću.

U svom prvom dugom dokumentarnom filmu “Djeca tranzicije”, zadirući u vruću temu našeg odnosa prema vlastitoj djeci i utjecaju kapitalizma na njih, uspio je izboriti svoje mjesto na većini lista najboljih hrvatskih dokumentaraca ne samo 2014. Film je prikazan na brojnim festivalima, uz dobru gledanost u nezavisnim kinima.

“Izazovi su mu”, kako je sam govorio, “raditi stalno što bolje filmove”. Kao drugi asistent režije na igranom filmu “Svećenikova djeca” Vinka Brešana, dodaje – “naučio sam ono što ne bih na pet Akademija.”

Svoj prvi kratkometražni igrani film “Goranova ulica”, snima kao dio omnibusa Zagrebačke priče Vol.3.

Prije svega volio je snimati filmove po istinitim događajima, pa ne čudi tema njegovog drugog kratkometražnog filma – “Čistačica” – čiju temu pronalazi u seriji članaka u Jutarnjem listu, a scenarij stvara zapravo na temelju samo jedne fotografije, pokazujući još jednom svoju nadarenost ne samo kao redatelja, nego i kao scenarista.

Premijera filma s Marijom Škaričić u glavnoj ulozi, održana je na Sarajevo film festivalu 2017., a prikazan je i u natjecateljskom programu 23. Međunarodnog filmskog festivala u Ženevi, te na Zagreb film festivalu iste godine, gdje osvaja Zlatna kolica u programu Kockice.

Film nastavlja svoj festivalski put po europskim festivalima, a nedavno je uvršten i u katalog Short film corner u Cannesu, a natjecao se i programu Festivala mediteranskog filma u Splitu.

Smrt je Matiju Vukšića prekinula u trenutku stvaranja debitantskog dugometražnog igranog filma Logor, o zarobljeništvu i tragediji Hrvata u logoru Stajićevo u Vojvodini 1991.

Matija Vukšić je bio aktivan član Društva hrvatskih filmskih redatelja.

Ispraćaj Matije Vukšića bit će u utorak, u 15 sati i 15 minuta na zagrebačkom Krematoriju.

NAGRADE:

• Na 6. Međunarodnom studentskom  filmskom Festivalu EARLY BIRD u Sofiji, Bugarska, Grand Prix osvojio je dokumentarni film BENJAMIN Matije Vukšića
• Siječanj 2011-  studentski  dokumentarni filmovi KELTI i IROKEZ  prikazani na festivalu Premiers Plans d Angers u Francuskoj
• Veljača 2011.- studentski film HAPPY CROATIAN IN BUCHAREST nastao kao dio CILECT-ova omnibus projekta HAPPY NEIGHBOUR
• U službenom programu 7. ZAGREBDOX-a,  Međunarodnog festivala dokumentarnog filma održanog  u  Zagrebu od 27.02.- 06.03.2011., prikazana su dva studentska dokumentarna film “MOJI LIJEPI I DOBRI PRIJATELJI”, redatelja Davora Kanjira, “IROKEZ” redatelja Matije Vukšića.
• Travanj 2011. : student Matija Vukšić sudjeluje s dokumentarnim filmom BENJAMIN u službenom programu «SEE a Paris» – South East European Film Festivalu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031