OESS zabrinut zbog uhićenja novinara Indexa

Predstavnik OESS-a za slobodu medija Harlem Désir zabrinut je zbog sudskih tužbi i jučerašnjeg uhićenja novinara Indexa Gordana Duhačeka.

OESS u priopćenju ističe da je Duhaček pod policijskom istragom zbog dva kritička i satirična tvita.

“Takav tretman novinara zbog njihovih stavova je nedopustiv. Sloboda govora je osnovno ljudsko pravo i kao takva se treba poštovati. Kažnjavanje novinara zbog dijeljenja komentara na društvenim medijima koči njihovo pravo na izražavanje slobodnog mišljenja i potiče samocenzuru na štetu medijskih sloboda u zemlji”, izjavio je Désir.

U svom priopćenju izražava zabrinutost i zbog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira po kojem je Duhaček osuđen, a kojeg Desir ocjenjuje problematičnim po pitanju slobode govora. Predstavnik OESS-a spreman je i raditi s hrvatskim vlastima u reformi ovog zakona.

Podsjetio je na ministarsku odluku OESS-a o sigurnosti novinara koja potiče članice da javno i nedvosmisleno osude sve napade i nasilje nad novinarima poput ubijanja, mučenja, prisilnog nestanka, proizvoljnog uhićenja, samovoljnog pritvora i proizvoljnog protjerivanja, zastrašivanja, uznemiravanja i prijetnji svih oblika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!