Novinari BBC- u Turskoj štrajkom izborili bolje plaće!

foto: Sindikat novinara Turske

Nakon dva tjedna novinari BBC-a u Turskoj prekinuli su štrajk koji su započeli 14. siječnja 2022. jer su njihovi zahtjevi ispunjeni!

Pet mjeseci novinari su pregovarali s upravom, BBC odbio je ponuditi razumnu ponudu Turskom sindikatu novinara (TGS) u vezi s povećanjem plaća koje prati stopu inflacije u zemlji, boljim pristupom zdravstvenoj skrbi i drugim ključnim pitanjima.  Uz stopu inflacije od gotovo 36 posto prema BBC-ju, TGS zatražio je povećanje od 30 posto i dodatni godišnji bonus.

Gökhan Durmuş , predsjednik TGS-a, izjavio je: “Naši članovi su ponosni što rade s BBC-jem i po  jakim uređivačkim vrijednostima kao dio jedne od najcjenjenijih medijskih organizacija na svijetu. Žele zaštiti svoja radnička prava, dobiti naknadu za pad plaća i imati pristup sličnim pravima kao i drugi zaposlenici BBC-a.”

“Njihovi zahtjevi su razumni, a BBC ih može lako ispuniti bez stvaranja dodatnog opterećenja za proračun. Od siječnja 2020. britanska funta je porasla za 80 posto u odnosu na tursku liru. To znači da je poslodavac u manje od godinu dana dobio 80 posto od plaća naših članova koji zarađuju u turskim lirama.”  – objasnio je Durmus. Prije štrajka Poslodavac je  ponudio povišicu od 10 posto i gotovo nikakva druga komplementarna prava. Na kraju štrajka, kao rezultat dogovora, za novinara BBC-a je osigurano:

  • Godišnje povećanje plaće od 32%
  • Privatno zdravstveno osiguranje za njihove obitelji
  • Dnevni bonovi za ručak od 60 TL u bruto iznosu
  • Podrška od 1200 TL za naočale/kontaktne leće u bruto iznosu

Očekuje se da je ovaj uspjeh zaposlenika ureda BBC Istanbul samo je početak, motivacija i moral koji daje štrajk potaknut će kolege koji imaju nedostatak sigurnosti, niske plaće i loše uvjete rada u medijskom sektoru da se ujedine i bore pod krovom Sindikata.

 

Novinari i sindikalisti zahvalli su poslenicima BBC-a u Velikoj Britaniji i diljem svijeta, koji su podržavali naše članove tijekom cijelog procesa, na njihovoj solidarnosti,  novinarskim kolegama koji su bili uz nas od prvog dana štrajka i koji su slali poruke solidarnosti i kolegama novinarima  koji su od prvog dana, koji su dijelili poruke podrške na društvenim mrežama, pokazali što je solidarnost. Prethodni štrajk u medijskom sektoru u Turskoj bio je 2009. Ovo je prvi štrajk u desetljećima koji je uspješno okončan kolektivnim ugovorom. Teško osvojeni rezultati važni su za sve naše kolege i prijatelje koji rade u domaćim i međunarodnim medijima te će u budućnosti postati referentna točka. Kroz profesionalnu solidarnost napredujemo- poručili su iz Sindikata novinara Turske

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!