Novi val otkaza i smanjivanja plaća u medijima

Medijska kuća Styria, izdavač 24sata, Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika, u najavljenoj racionalizaciji poslovanja krenula je s otpuštanjem tridesetak zaposlenika i smanjivanjem plaća novinarima, medijskim zaposlenicima i menadžerima u 24sata od 5 do 25 posto.
Kako se doznaje, najviše otkaza, njih dvadesetak, je u 24sata, u Večernjem listu ih je planirano pet odnosno šest, a u Poslovnom dnevniku otkaz je dobilo troje zaposlenika.
Osim toga, u najavljenoj racionalizaciji u 24sata prošlog je tjedna provedeno i potpisivanje novih ugovora s progresivnim “rezanjem” bruto plaća zaposlenicima po platnim razredima koje bi se trebalo primjenjivati od 1. rujna s isplatom prvih umanjenih plaća u listopadu.
Prema dostupnim informacijama, onima s najmanjim plaćama u 24sata primanja nisu “rezana”, zaposlenicima u idućem platnom razredu plaće su rezane pet posto, a većini novinara, urednika i grafičara plaće su smanjene od 5 do 10 posto. Menadžerima su smanjene plaće 15 posto, a članovima uprave izdavača najtiražnijeg hrvatskog dnevnika čak 25 posto.
S druge strane, u Večernjem listu u prvom valu planirani su otkazi za pet ili šest honorarnih i stalno zaposlenih novinara i grafičara i to, kako se saznaje, bez konzultacija sa socijalnim partnerima – sindikatom i radničkim vijećem.
Novi val otkaza očekuje se najesen
Zaposlenici Večernjeg lista ističu kako očekuju novi val otkaza najesen i to po uzoru na 24sata gdje su zaposlenici, iako nemaju svoj ogranak sindikata, još u proljeće bili upoznati s mogućim rezanjem plaća nakon financijskih izvještaja i dobivenih rezultata poslovanja 24sata predstavljenih krajem lipnja.
Otkaze i smanjivanje plaća iz uprave Styrije nisu komentirali pozivajući se na poslovne razloge, ali vrijedno je istaknuti da je predsjednik Udruge novinskih izdavača, ujedno i direktor Styrije za Hrvatsku, Boris Trupčević za Hinu još krajem svibnja kazao kako su naklade novina, magazina i revija tijekom vrhunca koronakrize u Hrvatskoj pale za 25, a prihodi od oglašavanja čak 50 posto.
Ocijenio je tada i da je epidemija koronavirusa snažno pogodila novinsku industriju koja se, kako je istaknuo, već godina bori s mnogim izazovima te da su izdavači sada suočeni s padom prihoda kakav “nisu nikad vidjeli u povijesti”.
Styria je, među vodećim hrvatskim novinskim izdavačima, posljednja medijska kuća koja se u racionalizaciji poslovanja tijekom koronakrize odlučila za otkaze i smanjivanja plaća zaposlenicima. Konkurentska Hanza media, izdavač Jutarnjeg lista i drugih tiskovina, već je dijelila otkaze i smanjivala plaće svojim novinarima i zaposlenicima do 30 posto, a slične mjere proveli su i još ih provode Novi list, Glas Istre i ostali medijski nakladnici.
SNH: Medijima je za opstanak nužna pomoć
U Sindikatu novinara Hrvatske (SNH) ističu kako od početka krize strahuju i upozoravaju da bi posljedice najnovije krize mogle biti jako teške za novinarski sektor.
“Prvo su honorarcima i freelancerima otkazani ugovori, zatim su smanjene plaće u nizu medija, a onda su krenuli otkazi. Prije tri mjeseca smo upozorili premijera i ministricu da se novinarstvo nije oporavilo od posljedica posljednje krize i da bi nova kriza mogla dovesti do pada profesionalnog izvještavanja i da bi u konačnici Hrvatska mogla imati veliki problem. Opstanak neovisnih medija strateško je pitanje i na europskoj razini vlade pokušavaju osigurati razne oblike pomoći kako bi spriječili upravo ovo što se kod nas događa, neangažiranje slobodnjaka i smanjivanje plaća u medijima”, kazala je za Hinu predsjednica SNH-a Maja Sever.
Naglasila je i kako su SNH i Hrvatsko novinarsko društvo predložili da se osnuje javni fond za novinarstvo koji će dodjeljivati potpore, da se uvedu porezne olakšice građanima koji doniraju ili se pretplate na medije, te mjere podrške medijskim zadrugama.
“Jednostavno, medijima je za opstanak nužna pomoć i Sindikat novinara i dalje će tražiti da država osigura neki oblik potpore”, zaključila je Sever.

Izvor: HND/Hina

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!