Novi program Europskog parlamenta za potporu mladim novinarima

Predsjedništvo Parlamenta usuglasilo se o jačanju institucionalne potpore novinarstvu kroz novi program stipendiranja i obuke za mlade novinare.

Cilj je produbiti razumijevanje o EU temama i pitanjima, pomoći sudionicima u stjecanju relevantnog iskustva i doprinijeti obogaćivanju europskog medijskog sektora, poštujući pritom uredničke slobode.

Predsjedništvo Europskog parlamenta (u kojem su predsjednica, potpredsjednici i kvestori) prihvatilo je inicijativu o novim programima stipendiranja i obuke za mlade novinare. Namjera je medijskim djelatnicima u ranoj fazi karijere pomoći u razumijevanju Europske unije općenito i konkretno Europskog parlamenta te tako dati poticaj jačanju neovisnog, profesionalnog i odgovornog novinarstva u području europskih pitanja. Prvi pilot-programi počet će u drugoj polovici godine u dijelu država članica EU-a, među kojima je i Hrvatska.

Inicijativa obuhvaća dva programa.

Prvi podrazumijeva jednogodišnje stručno usavršavanje u odabranoj medijskoj kući u EU-u gdje će sudionici kao profesionalni novinari stjecati praktična znanja o EU-u te dodatno radno iskustvo. Predsjedništvo je odlučilo ovaj program nazvati po preminulom predsjedniku Europskog parlamenta Davidu Sassoliju koji je gotovo 30 godina radio u novinarstvu.

Čelnica Europskog parlamenta Roberta Metsola je rekla: „Neovisno i profesionalno novinarstvu je kralježnica naše demokracije. Ova nova inicijativa pomoći će u obuci nove generacije odgovornih europskih novinara.“

Drugi program koji je prihvatilo Predsjedništvo sastoji se od ciljanih radionica za mlade novinare koje će biti organizirane u dva modula: na nacionalnoj razini polaznici će stjecati EU znanje, a potom će se u Bruxellesu ili Strasbourgu kroz konkretan rad upoznati s radom Parlamenta.

Više informacija o oba programa bit će dostupno u idućim tjednima, izvijestili su iz Europskog parlamenta.

Drago nam je što će i Hrvatska biti uključena u pilot program već ove godine. Sindikat novinara Hrvatske zajedno s Hrvatskim novinarskim društvom stoji na raspolaganju za svu profesionalnu pomoć potrebnu mladim novinarkama i novinarima, te Europskom parlamentu u provedbi ovog programa.

Foto: Europska audiovizualna služba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031