Nizozemska: Novi nasilni napadi na novinare oko crkvi

Foto: Robin Utrecht / ANP / AFP

Europska federacija novinara (EFJ) pridružila se danas partnerima za Media Freedom Rapid Response  (MFRR) u osudi nasilja usmjerenog na novinare i medijske djelatnike u nedjelju 28. ožujka u nekoliko nizozemskih gradova i pozivajući na povećanu zaštitu.

U nedjelju 28. ožujka nekoliko je novinara izvještavalo iz crkava u gradovima Krimpen aan den Ijssel i Urk o okupljanju stotina vjernika unatoč strogim propisima protiv koronavirusa. Ubrzo je uslijedilo neprijateljsko i agresivno ponašanje pojedinih vjernika, koje je ponekad dovodilo do fizičkog nasilja, što je novinarima jako otežavalo daljnje izvještavanje.

U Krimpenu je Jacco van Giessen, novinar RTV Rijnmond, nogom udario u trbuh dok je intervjuirao nekoga ispred reformirane crkve.

U mjestu Urk, vlasnika novinara Marka Baandersa napao je i namjerno udario automobil tijekom parkiranja. Novinar je uspio skočiti s kotača kako bi izbjegao ozljedu. Nešto ranije, Baandersa su fizički napali.

Prema medijskim izvještajima, atmosfera oko crkve Sion na Urku uglavnom je bila vrlo neprijateljska prema novinarima. Vozači atomobila i skutera vikali su novinarima “idi kući”, izvijestio je De Telegraaf. Uz to, automobil reportera regionalnih novina De Stentor bio je gađan jajima.

Glavni tajnik nizozemskog sindikata novinara Thomas Bruning rekao je da je to “tužan vikend za slobodu govora i izražavanja” i ocijenio je policijsku reakciju vrlo “razočaravajućom”. Novinarske organizacije osudile su namjerno nemiješanje policijskih snaga prisutnih na terenu kako bi se “spriječila eskalacija” i ostavljanje novinara bez zaštite. Zatražili su sastanak s policijom i državnim odvjetništvom kako bi  razgovorali o nedavnim incidentima.

Od 1. siječnja 2021., platforma za nadzor PersVeilig – koju su pokrenuli NVJ, Udruženje glavnih urednika, policija i državno odvjetništvo – već je zabilježila 73 prijetnje ili agresiue na novinare i medijske djelatnike. U cijeloj 2020. godini platforma je zabilježila ukupno 120 slučajeva, pa prva tri mjeseca 2021. predstavljaju značajan i zabrinjavajući trend koji se, čini se, ne usporava.

Partneri MFRR-a duboko su zabrinuti zbog sve većeg broja prijetnji i djela nasilja nad novinarima i medijskim djelatnicima u Nizozemskoj i pozivaju vlasti da pojačaju mjere zaštite. Sloboda tiska i medija mora biti u potpunosti zajamčena kako bi se osiguralo pravo građana na informacije, što će biti moguće samo kad se novinari osjećaju sigurno na poslu.

Potpisano:

Europski centar za slobodu tiska i medija (ECPMF)
Europska federacija novinara
Besplatno pritisnite neograničeno
OBC Transeuropa
ČLANAK 19
Međunarodni institut za tisak (IPI)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!