Newsbreak: mjesto gdje i novinare pitaju kako ste

Tijekom pandemije koronavirusa, tijekom koje su novinari izloženi dodatnim pritiscima, novinar BBC-a Tom Hourigan osnovao je stranicu „Newsbreak“, na kojoj novinari mogu raspravljati o svom mentalnom zdravlju, razmjenjivati  iskustva kako se nose s teškim vijestima ili dijeliti savjete o tome kako poboljšati mentalno zdravlje.  Europska federacija novinara (EFJ) vjeruje da je ovo izvrsna inicijativa za destigmatizaciju problema mentalnog zdravlja, a potiče i poslodavce da se prilagode potrebama novinara.

Novinarski rad može imati ogroman utjecaj na mentalno zdravlje novinara, a pandemija koronavirusa to je samo pogoršala: tjeskoba, neizvjesnost, stres, problemi sa spavanjem, izgaranje ili beskrajno pregledavanje društvenih mreža neki su od problema s kojima se suočavaju novinari. Glavno je pitanje kako do predaha od 24-sata izloženosti vijestima, posebno kada radite od kuće, gdje su privatne i profesionalne obaveze gotovo nerazdvojne.

Stvarajući ovaj siguran prostor za novinare, Hourigan potiče svoje kolegice i kolege da progovore o svojim iskustvima. Temeljna ideja je poboljšati razgovor o mentalnom zdravlju u medijskim organizacijama i stvoriti promjenu stava.

U podcastu s Journalism.co.uk, Hourigan je objašnjava kako je shvatio koliko su kolege frustrirani u naizgled beskonačnom ciklusu mračnih vijesti, dok istovremeno nema onog osjećaja zajedništva u redakciji. Newsbreak je pokrenut sa ciljem da se novinari ne osjećaju sami. Iako ne postoji jedinstveno rješenje za pitanja mentalnog zdravlja, “novinari vrlo dobro razumiju kroz što prolaze drugi novinari”.

Hourigan također naglašava da pitanje mentalnog zdravlja mora postati vidljivije i prihvatljivije. „Još uvijek imamo taj dvostruki standard između načina na koji se tretiraju mentalno i tjelesno zdravlje. To je stav koji se mora promijeniti odmah ”, rekao je, misleći na medijske organizacije i njihove upravljačke timove koji bi morali čuti priče koje novinari dijele na Newsbreaku i pojačati podršku zaposlenicima.

Newsbreak potiče sve novinare da podijele svoje iskustvo i pomognu u podizanju svijesti. U veljači i ožujku Newsbreak je imao neformalne zoom razgovore za novinare. Sljedeći datumi takvih razgovora bit će uskoro objavljeni na ovom linku.  Web stranica također nudi nekoliko korisnih poveznica za novinare, a trenutno prikuplja odgovore na anketu na kojoj se temelje zahtjevi medijskim kućama. Uključite se i vi.

Europska federacija novinara (EFJ), u sklopu projekta Zdravlje i sigurnost za novinare, također priprema istraživanje o percepciji novinara u vezi sa zdravstvenim i sigurnosnim pitanjima u svojoj profesiji. Više informacija možete pronaći na stranici projekta. Sindikat novinara Hrvatske dio je ovog projekta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!