Nestao fotoreporter Maks Levin, oteto više novinara i prisiljeni na “suradnju”

Foto: Evgeniy Datsenko

Tijekom prošlog mjeseca zabilježeno je nekoliko slučajeva otmice novinara na okupiranim područjima Ukrajine. Neki od njih su pušteni dok se ukrajinski fotoreporter Maks Levin još uvijek vodi kao nestao od 13. ožujka. Europska federacija novinara (EFJ) osudila je napade na novinare od strane ruske vojske i osudila mučenje i pritisak koji se vrši na novinare i njihove obitelji kako bi ih natjerali na suradnju. “Skakali su na mene s leđa, prijetili oružjem, vrtjeli mi ruke i tražili da kleknem. Poslije su me ispitivali različiti ljudi. Oni koji su vodili ispitivanje bili su maskirani ili, češće, pognute i prikrivene glave.” Novinar  Novy Deny, Oleg Baturin , prvi je “nestao” u regiji Herson, 12. ožujka. Krenuo je na sastanak s poznanikom u blizini svoje kuće i osttavio telefon i dokumente kod kuće:  “Shvatio sam da su me zarobili vojnici ruske vojske”, među njima su bili i pripadnici FSB-a [ruske sigurnosne službe], rekao je za Le Monde. U njegovom prvom intervjuunakon puštanja na slobodu, 20. ožujka, priča o svom osmodnevnom pritvoru, premlaćivanju, ispitivanjima, oduzimanju hrane i vode te prijetnjama smrću.

“Htjeli su slomiti, zgaziti, pokazati što će se dogoditi svakom novinaru: bit ćete slomljeni. Bit ćete ubijeni”, rekao je Oleg Baturin.

O sličnim užasnim uvjetima pritvora govore svjedočanstva zarobljenih novinara. Ukrajinski posrednik koji radi za Radio France bio je u pritvoru devet dana između 5. i 14. ožujka. Preimenovan u “Nikita” iz sigurnosnih razloga, rekao je Reporters Without Borders (RSF) kako su ga tukli željeznom šipkom, mučili strujom, podvrgavali lažnoj egzekuciji i lišili hrane tijekom “devet dana užasa” u šumi i u podrumu. RSF je izvijestio da su vojnici natjerali Nikitu da napiše i potpiše pismo u kojem je izjavio da podržava rusku vojsku i invaziju na Ukrajinu.

Dan kasnije, novinarka Hromadske Victoria Roshchina zadržana je devet nakon što su je uhvatili na putu za Mariupol. Nakon puštanja na slobodu 21. ožujka, proruski mediji podijelili su video snimljen pod prisilom, u kojem novinarka negira da je bila zatočena i da su joj policajci spasili život. Hromadske su objavile da je ovaj video uvjet za njezino puštanje.

“Ruska vojska traži novinare”

“Trenutno ne postoji jedan ‘obrazac’ otmice novinara, ali jedno je jasno: na okupiranim područjima ruska vojska traži novinare. To svjedoče apsolutno svi kolege na terenu. U regijama obično imaju pripremljene liste. Tijekom opsade regije Kijev, vojnici koji su pretraživali ljude i prostore tražili su ikakvo spominjanje profesije novinara”, rekao je predsjednik NUJU-a Sergiy Tomilenko za EFJ.

“Zabilježili smo otmice novinara kao u slučajevima Olega i Viktorije, kao i preventivne razgovore da ih se natjera na suradnju, da proruskom propagandom utječe na medijsko praćenje. Glavni cilj je ukloniti izvor objektivnih informacija, kako bi se lakše manipuliralo stanovništvom”, dodao je Tomilenko.

Upozorenje da se odvraća od prijavljivanja

Obično ruska vojska odlazi u urede i stanove novinara i vlasnika medija kako bi vršila pritisak na njih ili njihove obitelji nekoliko sati, dok pretražuju i oduzimaju računala, mobitele i drugu novinarsku opremu.

To se dogodilo četvorici novinara koji rade za MV-holding u Melitopolju. Ruske snage uhitile su 21. ožujka izdavača Mykhailo Kumok , urednicu Yevhenia Borian i novinarke Juliju Olkhovsku i Liubov Chaika . Zadržani su na tajnoj lokaciji nakon što su im u kuću došli naoružani napadači. Prema tvrdnjama regionalnog sindikata, ruske vlasti htjele su ih natjerati na suradnju. Četvorica predstavnika medija MV-holdinga dobili su upozorenje da ne smiju izvještavati prije nego što su pušteni navečer.

Vojnici su 23. ožujka uzeli za taoca i oca direktorice poznatih melitopoljskih novina i web-stranice Svetlane Zalizetske . Nekoliko dana ranije s ovom novinarkom je održan “preventivni razgovor”, nakon čega je otputovala na teritorij pod kontrolom Ukrajine. Kada okupatori nisu pronašli Zalizetsku, odlučili su zarobiti njenog oca. Tražili su da im se novinarka osobno javi u zamjenu za povratak oca.

Maks Levin nestao od 13. ožujka

Svi oteti novinari do sada su pušteni na slobodu, osim slobodnog fotoreportera i dokumentarista Maksa Levina . EFJ je izuzetno zabrinut zbog njegovog nestanka prije 16 dana u blizini sela Huta-Mezhyhirska, u Kijevskoj regiji. Novinar je krenuo u selo Moshchun kako bi izvještavao o sukobima između ruske i ukrajinske vojske. Levin je ukrajinski državljanin i surađivao je za Reuters, BBC, Associated Press i druge međunarodne medije. Pretpostavlja se da su ga zarobili ruski vojnici. EFJ traži da se hitno pusti na slobodu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!