Nema više sramoćenja u Kaznenom zakonu

Do sada je prema  Kaznenom zakonu novinar mogao biti kažnjen i ako objavi istinitu tvrdnju ako sud procijeni da šteti nečijem ugledu i časti. Zakon je dopuštao objavu kada je riječ o javnom interesu, no sudac i novinar javni interes ne moraju definirati na isti način. Ovakav KZ uvela je Vlada Zorana Milanovića, a posljednjih godina mnogi su posezali za tom zakonskom odredbom kako bi uštukali novinare.

Predstavljajući izmjene Kaznenoga zakona koje je Vlada uputila u saborsku proceduru, ministar pravosuđa Davor Bošnjaković je rekao da su kazneno djelo teškog sramoćenja ukinuli “u suradnji s Ministarstvom kulture”. Kaznena djela klevete i uvrede ostaju, jer su čast i ugled zaštićeni Ustavom, rekao je Bošnjaković.

“S obzirom da je riječ o vrednotama zaštićenima Ustavom, 2011. je odlučeno da to ostaje u Kaznenom zakonu, ali je tada napravljena važna izmjena jer se dotad za ta djela mogla izreći čak zatvorska kazna, a nakon toga moguća je samo novčana kazna” rekao je Bošnjaković.

Na daljnja pitanja jesu li razmišljali o premještanju kaznenih djela klevete i povrede časti u prekršajni zakon s obzirom da to mnogi koriste za podizanje tužbi protiv medijskih kuća i novinara što utječe na slobodu medija, Bošnjaković je rekao da su u ovom trenutku brisali kazneno djelo teškog sramoćenja, a što se tiče klevete i uvrede smatraju da je ono još uvijek odgovarajuće.

Objasnio je da se teško sramoćenje ukida predloženim zakonom nakon što su analizom utvrdili da to djelo nije toliko zastupljeno. Smatra da su djela klevete i povrede časti koje tradicionalno postoje u Kaznenom zakonu zadovoljavajuća i da postoje drugi načini zaštite ako dođe do povrede časti.

Iz HND-a su podsjetili da se odredba sramoćenja protiv novinara praktički ne primjenjuje od 2014. godine. Strukovna novinarska organizacija i dalje inzistira na dekriminalizaciji djela protiv časti i ugleda.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!