Ne zatvarajte novinarke i novinare!

Bjeloruske vlasti nedavno su uhitile i poslale u istražni zatvor tri novinarke samo zato što su radile svoj posao. Sindikat novinara Hrvatske solidarno se pridružuje zahtjevu Bjeloruske udruge novinara (BAJ) za hitno puštanje Katsiaryne Andreyeve, Darie Chultsove i Katsiaryne Barysevich na slobodu!

Novinarka TUT.BY Katsiaryna Barysevich privedena je 19. studenoga u kaznenom postupku zbog navodnog odavanja liječničke tajne Ramana Bandarenke koji je nasmrt pretučen (u svom je članku citirala njegovog liječnika koji je tvrdio da Raman nije imao alkohola u krvi, suprotno od onoga što su tvrdile vlasti.

Novinarke televizije Belsat Katsiaryna Andreyeva (Bakhvalava) i Daria Chultsova osumnjičene su za organiziranje akcija koje grubo krše javni red, nakon što su 15. studenoga uživo prenosile nasilno rastjerivanje prosvjednika od strane sigurnosnih snaga na “Trgu promjena” u Minsku.

Uz to, još 6 novinara je na slobodi, ali su pod kriminalističkim istraživanjem: Artsiom Bahaslauski, Dzmitry Buyanau, Dzmitry Dmitryeu, Dzmitry Krauchuk, Yahor Martsinovich i Siarhei Satsuk.

Tijekom izbornog i postizbornog razdoblja progonjeno je ukupno 390 novinara, od kojih je 77 izdržalo kratke zatvorske kazne (administrativna uhićenja do 15 dana). Od 23. studenoga, 14 novinara je iza rešetaka zbog administrativnih ili kaznenih prijava. Blogeri privedeni tijekom izborne utrke također ostaju u pritvoru.

Bjelorusko udruženje novinara skreće pozornost na činjenicu da su sloboda izražavanja i pravo na širenje informacija zajamčeni bjeloruskim Ustavom i međunarodno-pravnim obvezama Bjelorusije (posebno Međunarodnom deklaracijom o građanskim i političkim pravima, članak 19.).

Ometanje zakonite profesionalne djelatnosti novinara kažnjivo je kaznenim zakonom (članak 198. Kaznenog zakona). Osim toga, bjeloruski Kazneni zakon predviđa odgovornost za kazneni progon građana zbog kritike (članak 197.) i drugih kaznenih djela protiv ustavnih prava i sloboda (poglavlje 23. Kaznenog zakona).

BAJ ZAHTJEVA:

– hitno puštanje novinarki Katsiaryne Barysevich, Katsiaryne Andreyeve (Bakhvalava) i Darie Chultsove iz pritvora i zaustavljanje njihovog kaznenog progona

– zaustavljanje kaznenog progon i preispitivanje sudskih odluka u upravnim slučajevima novinara i drugih građana osuđenih zbog izražavanja mišljenja i širenja informacija o onome što se događa u zemlji, što je zajamčeno Ustavom Republike Bjelorusije

– privođenje pravdi odgovornih za kršenje prava novinara i građana.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!