NE OMETAJTE NOVINARE U RADU!

Već niz godina svjedoci smo sve agresivnijih napada na novinare i novinarke koji samo rade svoj posao. Nedopustivo je da pojedinci ili skupine ljudi na bilo koji način napadaju novinarke i novinare koji profesionalno obavljaju svoje zadatke. Nažalost, puno je primjera u kojima napadi na novinare nisu stali samo na verbalnim uvredama.

Posljednji primjer krajnje primitivnog verbalnog napada na novinare je iz Krapinskih Toplica gdje su tzv. antimaskeri ničim izazvani napali novinare nazvavši ih “Hitlerovim ljudima” dok su novinari pili kavu i to na samo nekoliko metara od policijskih službenika, što je nedopustivo, kao što je nedopustivo i da ta skupina neodgovornih pojedinaca danima terorizira djecu, nastavnike i djelatnike osnovne škole. Ovim putem izražavamo solidarnost i podršku i svima koji su bili izloženi tim grubim napadima.

Pravo na prosvjed i izražavanje nezadovoljstva je legitimno, ali ugrožavanje sigurnosti novinara pri tom prosvjedu nije. Novinari moraju moći raditi svoj posao bez ometanja i uplitanja s bilo čije strane, a to je da izvještavaju javnost o događajima s mjesta na kojima ne mogu svi biti prisutni. U konkretnom slučaju novinari nisu postavljali pitanja prosvjednicima nego su potonji njih krenuli verbalno napadati i vrijeđati. I ovaj put ponavljamo da u ovakvim slučajevima policija mora omogućiti novinarima da slobodno izvještavaju i da pri tome budu sigurni, a ne da se reagira post festum nakon reakcija novinarskih organizacija – Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Sindikata novinara Hrvatske (SNH).

Također apeliramo na sve kolege, urednike i vlasnike medije da smanje senzacionalizam u naslovima i oblikovanju vijesti, da novinarima omoguće takve uvjete rada u kojima će se moći držati pravila profesije – bez „natezanja“ naslova i iskrivljavanja vijesti zbog komercijalne dobiti, kako bi novinari mogli istinito i objektivno informirati javnost.

Za Sindikat novinara Hrvatske:
Maja Sever, predsjednica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!