Ne oduzimajte hrvatskim novinarkama i novinarima imovinsko autorsko pravo!

Mogens Blicher Bjerregård, predsjednik Europske federacije novinara, poslao je danas elektroničkom poštom pismo Vladi Republike Hrvatske i ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek, a vezano uz naš Zakon o autorskom i srodnim pravima, kojim će Hrvatska implementirati EU direktivu o autorskom pravu na digitalnom jedinstvenom tržištu u svoj pravni sustav.

Mogens Blicher Bjerregård izražava zabrinutost oko nekih članaka Zakona prema kojima će, ako se prihvate, novinarska autorska prava u Hrvatskoj znatno odstupiti od europskog režima autorskog prava, prihvaćenog u većini zemalja EU.

Gledajući predloženu provedbu EU direktive o autorskim pravima na hrvatskii zakon čini se da ne odražava odgovarajuću zaštitu autorskih prava bilo kojeg autora i moralna prava ili prava izdavača. Čini se da predloženi zakoni žele zloupotrijebiti provedbu Direktive kako bi se izdavačima omogućila veća prava, a autorima manja.

Posrijedi je zapravo guranje američkog modela umjesto europskog, prava na autorska djela stvorena u radnom odnosu automatizmom bi pripadala poslodavcu, no ugrožena su i moralna prava: nakladnici bi imali pravo mijenjanja takvih autorskih djela bez dopuštenja autora. Nije teško zaključiti što to znači za novinare, za slobodu govora i demokraciju, istaknula je predsjednica Društva za zaštitu autorskih prava novinara Valentina Wiesner.

Sindikat novinara Hrvatske čvrsto stoji uz apel predsjednika Europske federacije novinara i Društva za zaštitu novinarskih prava.

Nadamo se da će ovaj apel osluhnuti i odgovorni u državi.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!