Ne izručenju Juliana Assangea!

Slika: Justine Tallis / AFP. Izvor: EFJ

Europska i Međunarodna federacija novinara ( EFJ -IFJ) zajedno s 18 organizacija za slobodu novinarstva uputile su poziv britanskoj ministrici unutarnjih poslova Priti Patel da odbije zahtjev američke vlade za izručenje izdavača WikiLeaksa Juliana Assangea . Cijeli tekst pisma u nastavku.

Poštovana ministice unutarnjih poslova,

Mi, dolje potpisane organizacije za slobodu medija, slobodno izražavanje i novinarske organizacije pišemo kako bismo izrazili svoju ozbiljnu zabrinutost u vezi s mogućnošću izručenja izdavača WikiLeaksa Juliana Assangea Sjedinjenim Državama i zatražimo od vas da odbijete zahtjev američke vlade za izručenje. Također tražimo sastanak s vama kako bismo dalje razgovarali o ovim temama.

U ožujku je Vrhovni sud odbio razmotriti žalbu g. Assangea na odluku Visokog suda, koji je poništio presudu Okružnog suda o zabrani izručenja zbog mentalnog zdravlja. Duboko smo razočarani ovom odlukom s obzirom na veliki interes javnosti za ovaj slučaj, koji je zaslužio reviziju najvišeg suda u zemlji.

Međutim, sada je u vašim rukama da odlučite hoćete li odobriti ili odbiti izručenje gospodina Assangea SAD-u. Dolje potpisane organizacije pozivaju vas da djelujete u interesu slobode tiska i novinarstva odbijanjem izručenja i hitnim puštanjem gospodina Assangea iz zatvora, gdje je ostao u istražnom zatvoru tri godine unatoč velikim rizicima za njegovo psihičko i fizičko zdravlje.

U SAD-u će se Assangeu suditi po 17 točaka Zakona o špijunaži i jednoj točki prema Zakonu o računalnim prijevarama i zlostavljanju, što bi ga zajedno moglo dovesti u zatvor do 175 godina. Vrlo je vjerojatno da će ondje biti zatočen u uvjetima izolacije ili samice unatoč uvjeravanjima američke vlade, što bi ozbiljno povećalo rizik za samoubojstva.

Nadalje, g. Assange se ne bi mogao adekvatno braniti na američkim sudovima, budući da prema Zakonu o špijunaži nema pravo na obranu zbog javnog interesa. Njegovo kazneno gonjenje postavilo bi opasan presedan koji bi se mogao primijeniti na bilo koji medij koji objavljuje priče temeljene na informacijama koje su procurile, ili na bilo kojeg novinara, izdavača ili izvor u svijetu.

Tražimo od vas, ministrice unutarnjih poslova, da poštujete predanost britanske vlade zaštiti i promicanju slobode medija i odbijete zahtjev SAD-a za izručenje. Tražimo od vas da oslobodite gospodina Assangea iz zatvora Belmarsh i omogućite mu da se vrati svojoj obitelji nakon mnogo godina izolacije. Konačno, molimo vas da se javno obvežete da ćete osigurati da se nijedan izdavač, novinar ili izvor više nikada ne suoči s pritvorom u Ujedinjenom Kraljevstvu zbog objavljivanja informacija od javnog interesa.

Molimo da zakažete sastanak što je prije moguće i bili bismo zahvalni na brzom odgovoru.

Iskreno,

Rebecca Vincent , direktorica operacija i kampanja, Reporteri bez granica (RSF)
Sarah Clarke , voditeljica Europe i središnje Azije, ARTICLE 19
Mark Johnson , službenik za pravna pitanja i politike, Big Brother Watch
Dr. Suelette Dreyfus , izvršna direktorica, Nacrt za slobodan govor
Daniel Gorman , direktor, engleski PEN
Laurens Hueting , viši službenik za zagovaranje, Europski centar za slobodu medija i medija (ECPMF)
Ricardo Gutiérrez , glavni tajnik, Europska federacija novinara (EFJ)
Ralf Nestmeyer , potpredsjednik i službenik za pisce u zatvoru, Njemački PEN
indeks o cenzuri
Anthony Bellanger, glavni tajnik, Međunarodna federacija novinara (IFJ)
Séamus Dooley , pomoćnik glavnog tajnika, Nacionalna udruga novinara
Romana Cacchioli , izvršna direktorica, PEN International
Christine McKenzie , predsjednica, Međunarodni centar PEN Melbourne
Kjersti Løken Stavrum , predsjednica, PEN Norveška
Zoë Rodriguez , zajednički predsjednik, PEN Sydney, i predsjednik Međunarodnog odbora književnica PEN
Peter Tatchell , direktor, Peter Tatchell Foundation
Ricky Monahan Brown , predsjednik, škotski PEN
Tanja Tuma , predsjednik, slovenski PEN
Jesper Bengtsson , predsjednik, švedski PEN

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!