Nakon 42 godine na Islandu 200 novinara štrajkalo za poštene plaće, najavljuju nove akcije

Sindikat islandskih novinara pozvao je na niz privremenih štrajkova među članovima medijskih kuća koje su pridružene Udruženju poslodavaca. Sindikat zahtijeva plaće za novinare usporedive s onima koje primaju zaposleni sa sličnim obrazovanjem ili s fakultetskim obrazovanjem, javlja EFJ.

Europska federacija novinara (EFJ) podržava svoju partnersku organizaciju Sindikat islandskih novinara i pridružuje se Nordijskoj federaciji novinara i njezinim članovima u Danskoj, Švedskoj, Norveškoj i Finskoj u podupiranju zahtjeva islandskih novinara i iskazivanju solidarnosti.

Prvih 200 novinara koji su krenuli u četverosatni štrajk u petak bili su fotografi i novinari na internetskim portalima. To je utjecalo na četiri glavne medijske kuće Morgunbladid, Fréttbladid, Sýn i RÚV.

Sljedećeg petka i petak nakon toga izvest će se privremeni štrajkovi koji uključuju sve veće grupe s tendencijom eskalacije, pojašnjavaju sindikalisti.

Prema Hjálmaru Jónssonu, predsjedniku Sindikata islandskih novinara, raspoloženje i osjećaj solidarnosti među članovima su na visokoj razini.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!