Nagrada Daphne Caruana Galizia za novinarstvo

Podsjećamo vas da je raspisan poziv za podnošenje prijave za nagradu Daphne Caruana Galizia za novinarstvo.  Osnovno o nagradi: 

  • Godišnja nagrada za izniman novinarski rad kojim se promiču ili brane temeljne vrijednosti EU-a
  • O dobitniku odlučuje neovisan žiri sastavljen od predstavnika medija i civilnog društva
  • Nagrada uključuje novčani iznos od 20 000 eura
  • Svečanost dodjele održat će se sredinom listopada, uoči obljetnice ubojstva Daphne Caruane Galizije

Europski parlament 22. lipnja službeno je pokrenuo internetsku stranicu i poziv na podnošenje prijava za novinarsku nagradu Daphne Caruana Galizia. Natječaj je otvoren do 1. rujna.

Nagrada će se dodjeljivati svake godine kao priznanje za izniman novinarski rad kojim se promiču ili brane temeljne vrijednosti Europske unije, kao što su ljudsko dostojanstvo, sloboda, demokracija, ravnopravnost, vladavina prava i ljudska prava.

Za sudjelovanje u izboru za nagradu, koji je otvoren profesionalnim novinarima i timovima profesionalnih novinara, potrebno je dostaviti istraživačke novinarske radove koji su objavljeni ili emitirani u medijima sa sjedištem u jednoj od 27 država članica Europske unije.  Neovisni žiri sastavljen od predstavnika medija i civilnog društva iz 27 država članica te predstavnika glavnih europskih novinarskih udruženja odabrat će najbolji rad.

Svečanost dodjele nagrade svake će se godine održavati oko 16. listopada, datuma ubojstva Daphne Caruane Galizije.  Ove je godine predviđena u četvrtak 14. listopada u Europskom parlamentu. Prijave su otvorene od 22. lipnja do 1. rujna putem internetske stranice https://daphnejournalismprize.eu/ 

Nagrada uključuje novčani iznos od 20 000 eura svjedoči o potpori Europskog parlamenta istraživačkom novinarstvu i slobodi medija. U rezoluciji donesenoj u svibnju 2018. europski zastupnici pozvali su države članice EU-a da osiguraju adekvatno javno financiranje te promiču pluralizam, neovisnost i slobodu medija.

Tko je bila Daphne Caruana Galizia?

Daphne Caruana Galizia bila je malteška novinarka, blogerica i antikorupcijska aktivistica koja je opširno izvještavala o korupciji, pranju novca, organiziranom kriminalu i prodaji državljanstava te o upletenosti malteške vlade u skandal s Panamskim dokumentima. Nakon uznemiravanja i prijetnji, ubijena je u eksploziji autobombe 16. listopada 2017. Revolt javnosti zbog načina na koji su vlasti vodile istragu njezina ubojstva doveo je do ostavke tadašnjeg premijera Josepha Muscata. Europski zastupnici kritizirali su propuste u istrazi te su u prosincu 2019. pozvali Komisiju da s tim u vezi poduzme mjere.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!