Nagrada Daphne Caruana Galizia za film “Srednjoafrička Republika pod ruskim utjecajem”

Nagradu Europskog Parlamenta za novinarstvo dobio je dokumentarni film „Srednjoafrička Republika pod ruskim utjecajem” autora Clément Di Roma i Carol Valade.

U  dokumentarcu koji je objavio ARTE/Le Monde, Valade i Di Roma donose priču o plaćenicima  Wagnerove skupine , tajne vojske Kremlja, i njihovom utjecaju na događanja u Srednjoafričkoj Republici, o tome kako je ta zemlja postala poligon za agresivnu prorusku propagandu.

Iskoristivši gubitak utjecaja Francuske u bivšoj koloniji, plaćenici štite osiromašeni režim zemlje u zamjenu za mineralne resurse i propagandnu kampanju. Srednjoafričku Republiku zahvatio je val nasilja nakon ustanka koji je potpomogla i grupa Wagner.

Novinari su istraživali, snimali i izvještavali za nekoliko međunarodnih medija unatoč raširenom antagonizmu prema francuskim medijima i činjenici da su bili pod nadzorom ruskih plaćenika. Također su željeli nastaviti rad trojice ruskih kolega – Orhana Džemala, Kirila Radčenka i Aleksandra Rastorgujeva – koji su 2018. ubijeni u Srednjoafričkoj Republici dok su istraživali skupinu Wagner.

Nagrada Daphne Caruana Galizia dodjeljuje se na godišnjicu smrti ove malteške novinarke i to za novinarske uratke koji promiču ili brane temeljna načela i vrijednosti EU-a kao što su ljudsko dostojanstvo, sloboda, demokracija, jednakost, vladavina prava i ljudska prava.

Daphne Caruana Galizia bila je malteška novinarka, blogerica i antikorupcijska aktivistica koja je opširno izvještavala o korupciji, pranju novca, organiziranom kriminalu i prodaji državljanstava te o upletenosti malteške vlade u skandal s Panamskim dokumentima. Nakon uznemiravanja i prijetnji, ubijena je u eksploziji autobombe 16. listopada 2017.

Na dodjeli nagrade, Clément Di Roma naglasio je kako smatra da se ovakvom nagradom šalje poruka svima koji prijete slobodi medija i koji ubijaju novinare da će uvijek biti na desetke i desetke onih novinarki i novinara koji će ustati i nastaviti posao.  Prije dodjele nagrade održan je seminar o slobodi medija, također u organizaciji Europskog parlamenta na kojoj je govorio sin Caruane Galizie Mathew i upozorio  da će sve dok postoje članice EU-a koje nisu u stanju pozvati na odgovornost ljude na najvišim razinama vlasti, novinari biti ubijani.

“Vrste zaštite koje se uvode ili predlažu iznimno su važne – ali moramo napasti temeljni uzrok ubojstava novinara. Svako ubojstvo novinara u EU u posljednjih nekoliko godina izravno je povezano s korupcijom ili organiziranim kriminalom”, rekao je Mathew Caruana Galizia dodavši da je ubojstvo njegove majke povezano s njezinom istragom o korupciji na visokoj razini i organiziranom kriminalu, točnije istragom o korupciji u energetskom sektoru na Malti. Dodao je i kako je suđenje braći Degiorgio prošli tjedan bilo olakšanje za njegovu obitelj, ali to je samo nužni minimum. A još nisu došli do suđenja umješanima na visokoj razini, oni su još u pritvoru ili čekaju suđenje.

Na seminaru se okupljenim novinarima obratila i predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola naglasivši važnost borbe za slobodu govora. Metsola je naglasila da bez slobode medija ne može biti prave slobode. Podsjetila je da je Daphne Caruana Galizia imala više od 40 SLAPP tužbi, te da se slični slučajevi protiv novinara mogu vidjeti diljem EU, a to je, kaže, nedopustivo u demokraciji.

“Novi zakon o slobodi medija omogućit će novinarima da rade svoj posao bez straha od financijske ili osobne propasti, ili straha za svoje živote.”

Medijsko okruženje u sve je težoj situaciji zbog dezinformacija te je potrebna zajednička strategija za borbu protiv kampanja dezinfomiranja, kao i za veću podršku neovisnim medijima koji provjeravaju činjenice i istraživačkim medijima. Metsola je naglaslia da je podrška slobodnim medijima podrška demokraciji.

O važnosti zaštite novinara i njihovog rada govorila je i potpredsjednica Europske Komisije Vera Jurova, naglasivši da se upravo zato donosi Europski zakon o slobodi medija koji tu zaštitu namjerava ojačati. Povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava  Dunja Mijatović  podsjetila je da je Daphneina obitelj bila pokretačka snaga da se njezino hladnokrvno ubojstvo u potpunosti istraži. Iako je rad Matthewa, Paula i Andrewa Caruane Galizie bio izvanredan, traženje pravde ne bi trebalo biti odgovornost ožalošćene obitelji.

Odgovornost je država i njihovih institucija, ali i svih nas da osiguramo da ne bude nekažnjivosti, rekla je Mijatović I dodala: “Svi mi koji smo predani demokraciji i slobodnim medijima imamo dužnost učiniti sve što je u našoj moći da preokrenemo ovu plimu.  Slobodu medija i sigurnost novinara moramo držati visoko na svom dnevnom redu i na dnevnom redu europskih država kako bismo preokrenuli trend. Moramo zahtijevati jaču političku volju i konkretnu akciju.”

Na svečanoj dodjeli nagrade bili su predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola, potpredsjednica EP-a nadležna za Nagradu Pina Picierno i Anthony Bellanger, glavni tajnik Međunarodne federacije novinara i predstavnik 29-članog neovisnog europskog žirija.

Nagrađeni dokumentarni film na francuskom pogledajte OVDJE

Nagrađeni dokumentarni film na engleskom pogledajte OVDJE
The Central African Republic under Russian influence

Članak u novinama Le Monde: Comment la Centrafrique est devenue le laboratoire de la propagande russe en Afrique (Kako je Srednjoafrička Republika postala laboratorij ruske propagande u Africi)

Izvor: Ured EP-a u Zagrebu i Maja Sever

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031