Na naša pitanja odgovorili su iz HNS-a

Svakodnevno smo suočeni s činjenicom da političari ne znaju čemu služi novinarstvo i svojim odnosom prema radnicima u medijima to nepoznavanje dokazuju.

Počinje politička kampanja za parlamentarne izbore. Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske svim strankama i koalicijama koje se kandidiraju na izborima javno su postavili 10 pitanja.

U nastavku pročitajte odgovor Hrvatske narodne stranke.

“HNS kao liberalna stranka insistira na slobodi izražavanja, medijskim slobodama i medijskom pluralizmu. Medijski pluralizam je preduvjet društvenog pluralizma kao jedne od okosnica demokracije.

Odgovorni i transparentni mediji koji donose točne, pravodobne i nepristrane informacije najbolje su sredstvo protiv dezinformiranja i utoliko smo spremni podržati sve napore, kako novinarske zajednice, tako i cijelog društva u iznalaženju konkretnih modela koji će omogućiti takvo novinarstvo.

Smatramo da sve to dovodi posljedično i do adekvatnog tretmana novinara, kako u pogledu materijalnih prava, tako i u pogledu društvenog položaja. Što se tiče kolektivnog pregovaranja, to je u domeni vlasnika medija i sindikalnih te predstavnika zaposlenika, no stava smo da svatko mora biti adekvatno plaćen za svoj posao.

Također, podržavamo ideju da se kroz široku javnu raspravu dođe do konkretnih rješenja i preciznijih definicija u Zakonu što se smatra klevetom, kako bi se na taj način smanjio prostor za dizanje tužbi kao oblika pritiska i zastrašivanja novinara.

Kada je u pitanju Zakon o HRT-u, treba vidjeti koje su manjkavosti te kroz javnu raspravu osigurati izmjene koje će poboljšati zakon, na zadovoljstvo zaposlenih, ali i građana koji su konzumenti programa javne televizije. Očekujemo da će u raspravama sa svojim prijedlozima sudjelovati i novinari i zaposlenici HRT-a te Hrvatsko novinarsko društvo.

Novinarstvo je javno dobro i očekujemo od svih dionika u društvu, uključujući kako političke dužnosnike, tako i same pripadnike ‘sedme sile’, da spriječe njegovu devastaciju i daju svoj doprinos u očuvanju tog javnog dobra”, stoji u odgovoru HNS-a.

Pitanja pročitajte OVDJE

Odgovore ostalih stranaka pronađite OVDJE

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!