Međunarodne novinarske organizacije zabrinute zbog vala tužbi protiv Index.hr-a

Niz međunarodnih organizacija potpisalo je otvoreno pismo kojim izražavaju ozbiljnu zabrinutost zbog vala zloupotreba pravnih radnji protiv portala Index.hr.

Index.hr se trenutno suočava s 56 tužbi za klevetu, a devet novih tužbi za klevetu usmjereno je protiv njihovih novinara. Tri slučaja dodatno uključuju tužbe temeljene na Općoj uredbi EU o zaštiti podataka (GDPR) i zakonu o zabrani diskriminacije i autorskim pravima. Najstariji aktivni slučaj datira iz 2013. godine, a posljednji je pokrenut ove godine.

Smatramo da nekoliko tužbi podnesenih protiv index.hr ima mnoge znakove parnica koje moćni pojedinci i tvrtke koriste kao sredstvo za ušutkavanje kritičkog izražavanja, objavljeno je u priopćenju.  S jedne strane, tužitelji su uglavnom javne osobe poput političara i vlasnika tvrtki, među kojima su bivši saborski zastupnik Branimir Glavaš, bivši ministri Vlade Tomislav Tolušić i Mijo Crnoja te sadašnji predsjednik Gospodarske komore Luka Burilović.

Glavaš je, na primjer, podnio tužbu za klevetu nakon što ga je Index.hr u članku nazvao “ratnim zločincem”. Bio je general u ratu i osuđen je za ubojstva srpskih civila 1991. u Osijeku, provevši pet godina u zatvoru; pušten je nakon što je Ustavni sud vratio predmet na ponovno suđenje, koje je sada u tijeku. U drugom primjeru, Crnoja, bivši ministar branitelja, tužio je zbog klevete u vezi s pričom o kontroverznim kreditima od nekoliko milijuna eura.

Još jedna zajednička karakteristika je da tužitelji obično traže uklanjanje predmeta i štetu u rasponu od 10.000 do 100.000 kuna (približno 1.330 do 13.300 eura). Slučajevi zajedno, predstavljaju značajan teret za resurse Index.hr -a, a čini se da su mnogi pokrenuti s ciljem da se ušutka kritičko izvještavanje i, izvan medija, stvori “zastrašujući učinak” na slobodu tiska općenito.

Nekoliko tužbi protiv Index.hr dio je  zabrinjavajućeg trenda diljem Europe , u kojem moćni akteri koriste zloupotrebljive tužbe kako bi maltretirali i zastrašili novinare kako bi izbjegli nadzor i izbjegli odgovornost.

Prema ustaljenoj sudskoj praksi Europskog suda za ljudska prava, javne osobe moraju biti tolerantne prema višim razinama nadzora i kritika javnosti od privatnih osoba. Imajući to na umu, pozivamo one tužitelje koji su pokrenuli zloupotrebe tužbe usmjerene samo na ušutkivanje prodajnog mjesta, a ne na postizanje pravde, da odmah odustanu od svojih tužbi.

U međuvremenu smo solidarni i nastavit ćemo pomno pratiti razvoj događaja.

Potpisali:

ČLANAK 19

Europski centar za slobodu medija i medija (ECPMF)

Europska federacija novinara (EFJ)

Free Press Unlimited (FPU)

Međunarodni institut za tisak (IPI)

OBC Transeuropa (OBCT)

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!