MEDIA DEFENCE: Kako izbjeći SLAPP tužbe i ostale pravne opasnosti

Posljednjih 12 mjeseci stavilo je u središte pozornosti koliko su slobode medija ugrožene. U posljednjih godinu dana te su prijetnje ubrzane zbog pandemije, jer su beskrupulozni režimi uveli ugnjetavajuće pravne mjere pod krinkom suzbijanja dezinformacija, koristeći sve sofisticiranije metode za kontrolu internetskih informacija i nastavljajući suzbijanje kritičkog novinarstva, piše Media Defence za Global Investigative Journalism Network.

Uz naglasak da se savjeti ne mogu smatrati službenim pravnim savjetom, naveli su nekoliko zamki i savjete kako ih izbjeći. Pa navode:

Ako novinari ne mogu u potpunosti smanjiti pravni rizik, sljedeći kontrolni popis uključuje praktične savjete koji bi se trebali pokazati korisnima u smanjenju vjerojatnosti da će biti proglašeni odgovornima za klevetu:

– Slijedite dobra novinarska načela. Budite temeljiti, pošteni i točni u onome što objavljujete, pažljivo pripišite svoje izvore i citate, snimajte razgovore – uz pristanak kad god je to moguće, i nemojte frazirati izjave na takav način da stvarate implikacije koje nemate namjeru ili nemate dokaze koji idu u prilog. Osim toga, nemojte selektivno birati, sažeti ili parafrazirati riječi ispitanika, a zatim ih držati unutar navodnika.

– Recite samo ono što možete dokazati, vodite evidenciju, pribavite pristanak, provjerite svoje činjenice, koristite pouzdane izvore.

– Budite svjesni onoga što govorite i govorite samo ono što možete dokazati. Kontrolirajte točnost izjava i izbjegavajte nejasnoće. Vodite evidenciju o svojim istraživanjima i drugim dokumentima. Ako ćete dati potencijalno skandaloznu izjavu o tvrtki ili pojedincu, morate biti u mogućnosti dokazati da je vaša izjava istinita i utemeljena na činjenicama, pa prikupljajte dokaze kad god je to moguće.

– Ako vođenje evidencije uključuje snimanje predmeta zvukom ili videom, važno je da dobijete njihov izričit pristanak u pisanom obliku.

– Uvijek provjeravajte svoje činjenice i koristite pouzdane izvore. Nemojte automatski pretpostavljati da je nešto drugdje napisano istina. Upamtite da možete biti odgovorni za objavljivanje klevetničke izjave. Stoga, budite oprezni kad je riječ o ponavljanju optužbi. Čak i ako nedužno ponovno tweetate potencijalno klevetnički Tweet, riskirate biti tuženi.

– Ako iznosite svoje mišljenje o nečemu, jasno recite da je to vaša subjektivna ocjena i da je ponuđena u dobroj vjeri.

– Ako znate da je to što pišete klevetničko, provjerite imate li pravo prijaviti to. Imate pravo prijaviti neke stvari, bez obzira na to jesu li klevetničke ili ne. No, imajte na umu da se zakoni o kleveti i kleveti razlikuju od zemlje do zemlje, a pravni sustav Ujedinjenog Kraljevstva osobito je naklonjen tužbama protiv novinara za klevetu.

– Tužbe za klevetu dugotrajne su i skupe. Čak i ako na kraju dobijete slučaj, troškovi obrane mogli bi biti ogromni. Provjerite pokriće odgovornosti i razmislite o osiguranju od odgovornosti za profesionalnu zaštitu kako biste zaštitili svoju budućnost – osobito ako radite kao slobodnjak.

Još puno savjeta o pravnoj zaštiti, zaštiti od praćenja i priskuškivanja, cyberkriminala… pročitajte OVDJE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!