Ako želimo obraniti demokraciju, lokalno novinarstvo treba više podrške nego ikad

Oko 80 lokalnih novinara, novinarskih organizacija i medijskih stručnjaka iz 19 europskih zemalja okupilo se na dvodnevnom Festivalu lokalnog novinarstva u Brnu u organizaciji Europske federacije novinara (EFJ) Sveučilišta Masaryk u Brnu.

Otvarajući Festival, predsjednica EFJ-a Maja Sever istaknula je kako je “početak i kraj dobrog novinarstva koje služi javnom interesu snažno i neovisno lokalno novinarstvo te da je povezanost s građanima i zajednicom bit našeg rada”.

“Lokalno novinarstvo okosnica je neovisnog novinarstva. Bez toga ne možemo obraniti demokraciju. Novinari, sindikati i udruge, civilno društvo i akademici moraju raditi zajedno kako bi pokazali donositeljima odluka da lokalni mediji služe javnim interesima lokalnih zajednica i da su temelj naših demokratskih društava”, istaknula je Sever.

Festival je bio usredotočen na različite izazove i uspješne priče lokalnog novinarstva 42 lokalna medija koji su ujedno i primatelji financijske potpore iz projekta Lokalni mediji za demokraciju (LM4D). Predstavljeno je prvo usporedno izvješće o pustinjama vijesti u EU Centra za medijski pluralizam i medijske slobode (CMPF), a Sofia Verza, glavna istraživačica izvješća, upozorila je na sve veći rizik od pustinja vijesti u svim zemljama EU i pozvala na provedbu preporuka iz izvješća.

Novinari iz cijele EU raspravljali su o situaciji lokalnog novinarstva u svojim zemljama. “Prema mom iskustvu, fenomen dezinformacija i rastući trend krajnje desnice međusobno su povezani”, objasnila je Karin Kovary Solymos iz Istraživačkog centra Jana Kuciaka (ICJK). U mnogim mjestima EU-a postoji iluzija pokrivenosti lokalnih medija, ali vrlo često to nisu kvalitetne vijesti ili su zarobljene političkim i poslovnim interesima.

“Posao lokalnih novinara složen je i nedovoljno cijenjen,” rekla je Eva Hrnčířová, članica kabineta povjerenice EK Vere Jourove. “Rizik sigurnosti novinara toliko je izražen na lokalnoj razini zbog loših radnih uvjeta, manjka naknade i sve brojnijih napada u digitalnom svijetu. Postoje mnogi inovativni projekti koji pokušavaju zaustaviti ovaj trend – LM4D, njegova 42 projekta i izvješće CMPF-a o medijskim pustinjama to pokazuju.”

Na Festivalu se razgovaralo o problemima s kojima se suočavaju lokalni mediji u regiji srednje i istočne Europe gdje su zabilježene medijske pustinje. Lenka Waschková Císařová, stručnjakinja za lokalno novinarstvo na Sveučilištu Masaryki istraživačica za Češku na ovom projektu, objasnila je da Češka ima najveće rizike u smislu loše medijske infrastrukture, nedostatka sigurnosti za novinare i nedostatka uređivačke neovisnosti.

U Slovačkoj je Martina Hilbertova iz Transparency Internationala Slovačkapokazala da je jedna trećina zemlje pustinja vijesti, uključujući Bratislavu, dok u Bugarskoj nema lokalnih novina u trećem najvećem gradu u Bugarskoj.

S obzirom na takve poteškoće posvuda u EU-u, postojao je konsenzus o potrebi oživljavanja i jačanja lokalnog novinarstva kroz održive sustave financiranja i izgradnju koalicija. Mogens Blicher Bjerregård iz Danskog sindikata novinara istaknuo je važnost povezivanja, suradnje i podizanja svijesti za konkretnu pomoć nacionalnih i međunarodnih institucija i udruga. Festival je zaključen u duhu suradnje među sudionicima koji su predani potpori lokalnom novinarstvu.

Festival je dio 18-mjesečnog projekta LM4D koji vodi Europska federacija novinara ( EFJ) zajedno s Centrom za medijski pluralizam i medijske slobode (CMPF) , International Media Support (IMS) i Journalismfund Europe , a sufinancira ga Europska komisija . Na kraju projekta, ukupno 42 lokalna medija u EU-u primila su financijsku i tehničku potporu u iznosu od preko 1,2 milijuna eura.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!