Lokalni mediji za demokraciju

U drugom krugu financiranja projekt Lokalni mediji za demokraciju (LM4D) podupire 25 malih medija i novinarskih grupa iz cijele Europe. Osigurano je ukupno 667.854 eura,  kao i mentorstvo kako bi lokalni mediji ojačali svoj doseg i modele financiranja i bolje služili svojim lokalnim zajednicama.

25 medijskih kuća i novinarskih grupa su iz: Bugarske (1), Češke (3), Francuske (2), Grčke (1), Latvije (1), Litve (2), Poljske (6), Portugala (3) , Rumunjske (3), Slovačke (1), Slovenije (2) i Španjolske (1).

Žiri je odabrao je inicijative koje djeluju u takozvanim novinskim pustinjskim područjima s ciljem oživljavanja lokalnih medija. Uz ostale kriterija, žiri je upozat s komparativnom studijom o medijskim pustinjama u EU koju je proveo Centar za medijski pluralizam i medijske slobode (CMPF). Konačna studija bit će objavljena početkom sljedeće godine.

Više o svakom projektu možete pročitati klikom na poveznice:

Grupe freelancera

  • Czaban Robi Raban (Piotr Czaban & Małgorzata Rycharska) – Poljska
  • Ferrol360 (Alicia Seoane & Marta Corral) – Španjolska
  • Gyvenu (Brigita Sabaliauskaitė, Jurgita Naglienė & Daiva Bartkienė) – Litva
  • Okraj (Klára Filipová, Simona Janíková & Jan Žabka) – Češka

Program također uključuje dobrovoljni mentorski program za pružanje tehničke pomoći lokalnim medijima o temama kao što su angažman zajednice, analiza podataka, provedba rodnih politika i više.

“Projekti će doprinijet razvoju medija i demokracije. Ovo je teško vrijeme promjena za regionalne medije jer se značajno mijenjaju načini dolaženja do publike, kao i principi kreiranja i distribucije sadržaja.” rekao je jedan član žirija.

Za ovaj drugi i posljednji krug prijava, primili smo 127 prijava iz 22 zemlje EU. Ukupno su se prijavila 104 medija i 41 novinarska ekipa iz Austrije, Bjelorusije, Belgije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Estonije, Finske, Francuske, Grčke, Mađarske, Irske, Italije, Latvije, Litve, Nizozemske, Poljske, Portugala , Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Španjolska.

Do sada je projekt LM4D podržao ukupno 42 medija i novinarskih grupa s više od milijun eura. Projekt je također osigurao mentorsku podršku medijskih stručnjaka korisnicima potpore. Cilj mu je pomoći lokalnim medijima da bolje služe javnom interesu u mjestima u EU gdje je pristup informacijama značajno smanjen.

O prvom krugu dodjele bespovratnih sredstava pročitajte ovdje .

Projekt Lokalni mediji za demokraciju 18-mjesečni je projekt sufinanciran od strane Europske unije, a pokrenut je od strane konzorcija partnera: Journalismfund Europe , Centra za medijski pluralizam i medijske slobode (CMPF), International Media Support (IMS), i Europska federacija novinara (EFJ).

Uz program dodjele bespovratnih sredstava, ove organizacije pružaju program za pomoć lokalnim, regionalnim i društvenim medijima koji se bore u pustinjskim područjima u Europi, pružanjem financijske potpore i izgradnjom organizacijskih kapaciteta te provođenjem istraživanja kako bi se mapirala situacija na terenu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031