Koliko slobode su nam uzeli?

Covid-kriza pokazala je iznimnu važnost medija i odgovornog novinarstva, no sada se sa sve prisutnijim njezinim politiziranjem nastavlja pritisak na novinare i ograničavanje medijskih sloboda, istaknuto je u petak na forumu ”Covid- kriza: Koliko slobode su nam uzeli?”

”Covid-kriza pokazala je važnost novinarstva i medija, pravodobna i točna informacija vrijedila je suhog zlata u ovoj krizi kojoj se još ne nazire kraj”, istaknuo je predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko na skupu u Novinarskom domu u Zagrebu. Ta je kriza, dodao je, itekako dovela u nepovoljan položaj sve koji rade u medijskoj industriji i uzrokovala je njihovo financijsko slabljenje. “Medije u Hrvatskoj čekaju mnogi teški dani, a ne mogu smetnuti s uma činjenicu da su ovu krizu mnogi htjeli iskoristiti da se riješe sjajnih novinara”, istaknuo je Zovko.

Novinar “Novosti” Hrvoje Šimičević ocijenio je, govoreći o medijskim slobodama, kako je na početku koronakrize situacija u Hrvatskoj bila relativno dobra s obzirom na mnoge druge države s ”autoritarnijim” rješenjima, ali naknadnom politizacijom krize znatno su se počele pogoršavati medijske slobode te prava novinara.

”Ova kriza ubrzala je raspad konvencionalnih medija. Kritički novinari bit će prvi na ‘odstrelu’ matičnih redakcija, a na njihovo mjesto uzimaju se jeftini freelanceri”, rekao je Šimičević i dodao da je to logični potez medijskih korporacija koje, suočene s padom prihoda od oglasa, sada uglavnom gledaju samo profit.

Profesor Đorđe Gardašević s Katedre za ustavno pravo zagrebačkoga Pravnog fakulteta upozorio je na ograničenje sloboda u institucionalnom pogledu, dodajući kako Hrvatski sabor sada zasjeda u bitno ”reduciranom” obliku, što utječe na kvalitetu rasprava i odluke koje se donose drukčije nego u normalnim okolnostima, a to se, dodao je, zaključno zrcali i na odnos zakonodavne i izvršne vlasti.

”Imamo poremećaj nadležnosti koji ne doprinosi kočnicama i ravnotežama u odnosu parlamenta i izvršne vlasti”, rekao je Gardašević i dodao kako izrazito spornim smatra način kako Ustavni sud u posljednje vrijeme donosi odluke.

”Ustavni sud jako popušta izvršnoj vlasti, a Sabor je stavljen u lagano stanje hibernacije”, ocijenio je Gardašević.

Profesorica Helena Popović s Odsjeka za sociologiju zagrebačkoga Filozofskog fakulteta ocijenila je kako zabrinjava najnoviji slijed događaja u izvanrednim okolnostima uvjetovanim koronakrizom.

”Vlada je u prvoj fazi relativno dobro odigrala, pogotovo u situaciji kada je iznimno važna bila stabilnost, no nakon održanih parlamentarnih izbora, politika dominira u donošenju odluka, a ne stručna ili znanstvena javnost”, istaknula je Popović.

Na forumu u organizaciji HND-a, Sindikata novinara Hrvatske (SNH) i Zaklade Friedrich Ebert za Hrvatsku i Sloveniju, predsjednica SNH Maja Sever je rekla kako će novinarske strukovne organizacije nastaviti borbu kako bi ojačale i osigurale bolju zaštitu prava novinara, veće medijske slobode te kako bi se osnažilo odgovorno novinarstvo.

Izvor: Hina

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031