Covid-19 i sloboda medija?

foto: Daniel Kasap i Daniel Pavlić

Šesto izdanje PRESS film festivala otvorio je kratki film “Second wave” novinara Miroslava Edvina Habeka i fotoreportera i snimatelja Daniela Kasapa. Na programu prve večeri prikazani su još filmovi “Mental health care institution on the Covid-19 crises” Tomislava Žaje i “Inside and outside” Yihan Lin (Kina). Otvarajući festival, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko naglasio je kako se novinarstvo pokazalo iznimno važnim u krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa i pokazalo koliko je važna pravodobna i točna informacija s obzirom na činjenicu da smo suočeni s cijelim nizom teorija urota, kojima nas iz dana u dan bombardiraju. PRESS film festival se inače održava u Hrvatskoj Kostajnici u organizaciji HND-a i Ekološko kulturne scena EKS, no zbog pandemije je ove godine organiziran u Novinarskom domu u Zagrebu. Selektor filmova je redatelj Daniel Pavlić.
Na tribini “Mediji u svjetskim krizama; COVID-19” novinar Hrvoje Šimičević izrazio je uvjerenje da financijska kriza neće biti laka, stoga smatra da pred medijima u svijetu i Hrvatskoj nisu baš sjajni dani.
– Situacija s Covidom ubrzala je propast tradicionalnih medija, freelanceri su se pokazali kao najnezaštićenija skupina, događa se tektonska promjena u svijetu i Hrvatskoj te gotovo nema kompanije koja nije počela otpuštati i rezati prava radnika, rekao je Šiimičević.

  Ricardo Gutiérrez, glavni tajnik Europske federacije novinara, rekao je kako bi države novinarstvo podići na razinu strateškog zanimanja. U nekim se državama tijekom krize dogodio povratak novinarstva konceptu javnog dobra, ali treba govoriti i o sve većoj ulozi države u podršci opstanku neovisnog i jakog novinarstva, kazao je. Podsjetio je kako su novinari prolazili različite faze u korona-krizi, počevši od napada, kada su počeli propitivati neke činjenice i odluke, a nakon toga je krenula cenzura.
Kako smo došli u situaciju da nije poželjno postavljati pitanja o odlukama Kriznog stožera, upitao je novinar Hrvoje Krešić. Hrvoje Šimičević kaže da političari u izvanrednim okolnostima govore što inače misle pa je svaki pokušaj kritiziranja odluka Stožera proglašen ugrožavanjem sigurnosti. To je jako opasno za demokraciju i za poziciju medija, kojima je zadatak kontrolirati političare, kazao je Šimićević, koji smatra i da je priča o pandemiji pokazala kako se toksične dezinformacije plasiraju odozgo, odnosno da inicijalno nisu produkt neobrazovanih masa, kako se najčešće percipiraju.
– Sve ono što smo imali prilike vidjeti i u Hrvatskoj – od nezdrave razine skepse prema cjepivima do zavjere iza koje stoji Bill Gates – zadnjih je mjeseci planski počela širiti krajnja desnica. Popularnost koju su do jučer imali širenjem straha od izbjeglica, u aktualnim okolnostima nastoje monetizirati sijanjem panike prema znanosti i zdravstvenim politikama, rekao je Šimičević.
Tako je i u aktualnom kontekstu, po tko zna koji put, postalo razvidno da su potrebne odgovorne javne politike koje će financijski i u svakom drugom smislu poticati novinarstvo od javnog interesa. Ulozi su izrazito visoki jer o tome ovisi opstanak demokracija koje će počivati na zdravoj javnoj diskusiji i činjenicama, dodao je.
Predstavnik Sindikata novinara Hrvatske Krešimir Zubčić govorio je o položaju novinara i kršenju radnih prava novinara. Naveo je rezultate istraživanja koje su proveli HND i SNH, a prema kojima je 28,7 posto vanjskih suradnika u medijima ostalo bez svih poslova od početka krize, 26,2 posto izgubilo je većinu poslova, a 15,9 posto ih je ostalo bez otprilike polovice prijašnjih angažmana. Alarmantno je, kaže Zubčić, da je gotovo trećina njih ostala bez svih prihoda. Samo 14 posto ispitanika uspjelo je zadržati većinu prijašnjih poslova. 
– Mnogo je problema bilo i u reguliranju rada kod kuće, a stvari su jasne i već regulirane u Zakonu o radu i nije se trebalo izmišljati toplu vodu. No i to se kao sve u ovoj državi radilo stihijski, zaključio je Zubčić.
U subotu će biti održana tribina “Covid 19 i velike svjetske promjene” na kojoj će govoriti novinarka Ivana Dragičević i povjesničar Tvrtko Jakovina, a nakon toga slijede filmovi “U zoni ograničenja” Srđana Vrančića, “Pandemija” Marijana Crtalića i “From hell to Hollywood” Jona Krolla i Scotta Templetona (SAD).


U nedjelju, 13. rujna, najavljen je i odlazak festivalskog tima u Hrvatsku Kostajnicu na spomen-obilježje snimatelju Gordanu Ledereru te ruskim novinarima Viktoru Noginu i Genadyju Kurinnoyu, kojima je ovaj festival i posvećen.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!