Kako SLAPP tužbe sve više ugrožavaju demokraciju u Europi

Dok SLAPP-ovi nastavljaju bujati kao gljive poslije kiše diljem Europe, vrijeme je da se uvredljive parnice i pravne prijetnje novinarima i aktivistima – koji razotkrivaju i izvještavaju o zloporabama moći – prepoznaju kao jedan od najvažnijih izazova za univerzalno pravo na slobodu govora i pravo građana da znaju.

Od 2019. CASE surađuje s Amsterdamskim pravnim klinikama na katalogiziranju i analizi SLAPP slučajeva diljem Europe. U ožujku 2022. CASE je objavio rezultate istraživanja temeljene na analizi više od 500 slučajeva SLAPP-a identificiranih u 29 europskih zemalja – prvo tako opširno i temeljito izvješće koje ispituje razmjere i utjecaj zlouporabe parnica u Europi.

Budući da CASE nastavlja kontinuirano mapirati slučajeve SLAPP-a, izvješće za 2023. pruža najnoviji pregled podataka. Ažurirana analiza obuhvaća više od 200 zlouporabnih tužbi podnesenih nakon prvog izvještajnog razdoblja i širi regionalni opseg: ovo izvješće daje pregled situacije u 35 zemalja, uključujući Gruziju i Grčku u kojima je posebno alarmantan broj tužbi identificiranih kao SLAPP-ovi.

Ključni nalazi istraživanja

• Iz godine u godinu, SLAPP-ovi su sve veća prijetnja demokraciji diljem Europe – CASE-ova baza podataka povećala se s 570 slučajeva u 2022. na preko 820 slučajeva u 2023. godini.
• Većina tužbi temelji se na nacionalnim zakonima o kleveti ili sličnim odredbama o uvredi ili časti.
• Srednja vrijednost tražene odštete bila je 15.150 eura.
• Najčešće mete SLAPP-a su novinari, medijske kuće, urednici, aktivisti i nevladine organizacije.
• Zlouporabe se najčešće pokreću protiv pojedinaca, što pokazuje koliko je važno da mreža podrške bude dostupna.
• Najčešći SLAPP parničari su oni na položajima moći, točnije poduzeća i političari.
• Značajan broj SLAPP tužbi mapiran je na Malti, Francuskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Turskoj i Gruziji.
• SLAPP-ovi uglavnom ciljaju na akcije ili publikacije o korupciji, državnim, poslovnim i ekološkim pitanjima.

Iako podaci ilustriraju prirodu SLAPP-ova u Europi i identificiraju uvjete koji obično dovode do SLAPP-ova, oni ne prikazuju puni razmjer problema iz niza razloga, uključujući vjerojatnost neidentificiranih SLAPP-ova. Unatoč tome, ovo istraživačko izvješće služi kao prozor u ozbiljnost SLAPP situacije i kao poticaj za raspravu o vitalnoj potrebi za snažnim zakonodavstvom protiv SLAPP-a.

Pročitajte IZVJEŠTAJ

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031