Kako do boljeg modela financiranja i funkcioniranja lokalnih medija?

ZAGREB, 10. svibnja 2021. (Hina) – Lokalni mediji iznimno su važni za svako demokratsko društvo, a sada je nužno zakonski definirati nove modele za njihovo nesmetano i slobodno funkcioniranje i financiranje, istaknuto je u ponedjeljak na panelu “Lokalni mediji građanima, a ne šerifima”.
“Ova je tema iznimno važna u obrani radničkih prava novinara u lokalnim medijima, ali slobode i neovisnosti novinarstva u cijeloj Hrvatskoj. Model koji postoji nije dobar, nego je isključivo u rukama lokalnih moćnika”, kazala je predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever.
Naglasila je i kako su upravo u lokalnim sredinama najjači pritisci na novinare i neovisne medije te je pozvala zakonodavce na uređenje nove zakonske regulative, prvenstveno na donošenje medijske strategije, ali i na pomoć u korištenju fondova za poticanje neovisnog i slobodnog novinarstva u lokalnim medijima.
Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko kazao je kako je kampanja HND-a i SNH “Lokalni mediji građanima, a ne šerifima”, iznimno važna.
“Mjesecima upozoravamo na poziciju lokalnih medija. Kolegice i kolege iz lokalnih medija mete su serijskih tužitelja s ogromnim financijskim zahtjevima koji bi mogli značiti gašenje tih medija.
Nedopustiva je situacija da su lokalni mediji postali PR i oglašivači stranaka na vlasti te da se na ručkovima i večerama određuje koje će se teme raditi, a koje ne” kazao je Zovko.
Novim zakonom bitne novosti u financiranju lokalnih medija
Državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija Krešimir Partl naglasio je kako se novim Zakonom o elektroničkim medijima donose bitne novosti u financiranju lokalnih medija. “U jednom dijelu, to je i da  su 15 posto novca za promidžbu tijela državne uprave i javne ustanove dužne utrošiti na oglašavanje u programima lokalnih nakladnika.
Osim toga, omogućava se i jedinicama lokalne uprave financiranje proizvodnje medijskim nakladnicima, ali taj se novac može podijeliti isključivo temeljem javnog poziva i javno objavljenih kriterija”, kazao je Partl.
Ravnatelj Agencije za elektroničke medije (AEM) Josip Popovac naglasio je prednosti financiranja lokalnih medija, uključivši i one na potresom pogođenom području, preko Fonda za pluralizam medija. “Izlaz vidim u jačanju Fonda za pluralizam medija, ali i otvaranju drugih fondova za financiranje neovisnih lokalnih medija, uključivši i onih iz EU”, kazao je Popovac.
Profesorica Filozofskog fakulteta u Zagrebu Helena Popović govorila je o velikom značaju lokalnih medija za funkcioniranje demokratskog društva, a bivši savjetnik za medije u Ministarstvu kulture Milan Živković naglasio je da bi rješenje za probleme u lokalnim medijima trebalo potražiti u javnom financiranju.
Predavač na Institutu za razvoj i međunarodne odnose Paško Bilić govorio je o nejasnim ciljevima medijskih politika hrvatskih vlasti u odnosu na lokalne medije, a o konkretnim problemima u lokalnim medijima u Istri, Dubrovniku, Virovitici, Vukovaru i Slavonskom Brodu govorili su i novinari Branimir Slijepčević, Matko Saltarić, Mladen Kocijan, Marija Molnar i Saša Drinić, a na probleme zagrebačkih medija ukazao je i novinar Ilko Čulić.
Na panelu je bilo riječi i o provedenim debatama na lokalnim medijima, odgovorima političkih stranaka na pitanja koja su postavili HND i SNH-a te prijedlozima novih modela prema kojima bi lokalni mediji mogli funkcionirati neovisno i slobodno.
(Hina)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!