Javnost ima pravo znati

Nakon najave predsjednika Vlade Andreja Plenkovića o izmjenama Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku zbog “curenja informacija iz spisa”, koje čine “političke probleme” Hrvatsko novinarsko društvo uputilo je danas pučkoj pravobraniteljici Teni Šimonović Einwalter pritužbu koju podržavamo i prenosimo u cijelosti:
Pritužba na najavu predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića o kaznenom djelu za stvaranje “političkih problema” 
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak, 13. veljače 2023., nakon sjednice šireg predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice, kako će mijenjati Zakon o kaznenom postupku i Kazneni zakon da bi se spriječilo curenje informacija iz spisa i time kriminaliziralo činjenje “političkih problema”. Izjava premijera Plenkovića, koju su prenijeli mediji, glasi ovako: “Ovakve stvari da nam stvari iz ispisa čine političke probleme i cure – to se neće dogoditi jer će to biti kazneno djelo.”

Slobodna Dalmacija: Slobodna Dalmacija – Plenković najavio zakonske izmjene: ‘Više se neće moći dogoditi da cure stvari iz spisa. Oporba vrši pritisak na DORH‘ 

Tportal: Plenković: ‘Koriste se neke poruke da se dovede u pitanje kredibilitet glavne državne odvjetnice’ – tportal 

Hrvatsko novinarsko društvo kao strukovna organizacija upozorava kako je informacije do kojih su došli novinari i objavili ih u medijima nedopustivo etiketirati kao curenje informacija. Također, podsjećamo da kaznena odgovornost za odavanje službene tajne u zakonu već postoji. Postoji i izuzetak, za situacije u kojima je odavanje službene tajne u pretežitom javnom interesu. Što bi onda premijer Plenković u zakonima mijenjao, iz istupa na koji reagiramo nije bilo moguće doznati. Ipak, premijer u njemu proziva medije da u sprezi s “određenim dužnosnicima” stvaraju pritisak na neovisno djelovanje DORH-a te ocjenjuje kako je on sam predmet govora mržnje, uspoređujući pritom svoju premijersku poziciju s onom zarobljenih hrvatskih državljana u Zambiji. Stoga nije teško zaključiti koga premijer za to proziva kao glavnog krivca. Novinare i medije.  Ovakvo javno upiranje prstom vodećeg državnog dužnosnika u jednu profesiju važnu za funkcioniranje demokratskog poretka nije prvi takav slučaj. Zapravo, dosljedno se ponavlja svaki put kada novinari i mediji razotkriju neugodne istine o političkim malverzacijama moćnih. Izmjene zakona koje premijer najavljuje smatramo stoga ozbiljnom prijetnjom slobodnom novinarstvu i Ustavom RH zajamčenom pravu novinara na slobodu izvještavanja i pristupa informacijama (čl. 38/3.).

S poštovanjem,

Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031