Anketa o nestandardnim oblicima rada u medijima

Poštovane kolegice i kolege,

pozivamo vas da ispunite anketu i na taj način sudjelujete u istraživanju o nestandarnim oblicima rada u medijima:

https://s.surveyplanet.com/oojo3w9b

Posljedice pandemije i ekonomske krize teško su pogodile medijski sektor i kriza je ponovno pokazala koliko je nužno regulirati zaštitu radničkih i socijalnih prava u medijskom sektoru. Kao što je pokazalo istraživanje HND-a, gotovo trećina freelancera u medijima ostalo je gotovo bez svih prihoda u razdoblju Covid-19 krize. No, stvari su krenule silaznom putanjom i puno prije Covid-19 krize.  Promjene u zakonodavstvu koje su išle u korist poslodavca, a na štetu radnika i otvaranje prostora za zapošljavanje putem ugovora na određeno i drugih atipičnih oblika rada (outsourcing, agencijski rad, honorarni rad) negativno se odrazilo na materijalnu i socijalnu sigurnost radnika.

Sindikat novinara Hrvatske zato želi potaknuti rješavanje problema nesigurne pozicije freelancera u medijima te pokreće istraživanje koje je namijenjeno radnicima u medijima koji rade kao freelanceri odnosno vanjski i honorarni suradnici, samozaposleni te koji na druge načine nestalno rade za medije. Kroz upitnik želimo saznati kakva su iskustva rada freelancera u medijima kako bismo dobili uvid u trenutno stanje na tržištu rada te kako bismo potaknuli širu javnu raspravu o navedenoj temi. Istraživanje se provodi u sklopu projekta Sindikati za pravedni oporavak (Trade unions for a fair recovery), Sindikata novinara Hrvatske. Nakon što prikupimo osnovne informacije o situaciji radnika koji su često manje vidljivi i čiji se glasovi slabije čuju, organizirat će se tribine o poziciji freelancera u medijima, radionice za freelancere u medijskom sektoru, te kreirati strategije za zagovaranje bolje regulacije radničkih i socijalnih prava.

Istraživanje je podržano od strane Europske federacije novinara, a financirano je sredstvima Europske Unije.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031